Lutfisk med blomkålssås, lätt frästa grönsaker och baconchips

4 portioner

4 portioner kokt lutfisk
8 skivor bacon

Blomkålssås

1 finhackad schalottenlök
1/2 msk smör
1 1/2 dl vatten
2 tsk kycklingfond
2 dl mjölk
1/2 dl grädde
1 litet blomkålshuvud delat i buketter
salt
nymalen vitpeppar
1 tsk citronsaft
1 tsk dijonsenap

Frästa grönsaker

4 morötter i bitar
4 potatisar i bitar
4 salladslökar i bitar
1 msk smör
1 paket djupfrysta ärtor

Stek baconskivorna knapriga. Lägg dem på hushållspapper så att fettet rinner av.

Mjukfräs löken i smöret. Häll i vattnet, fonden, mjölken och grädden. Koka upp. Lägg i blomkålen. Krydda med salt och peppar. Koka tills blomkålen mjuknat, 10 – 15 minuter. Mixa till slät sås. Smaka av med citronsaften och senapen.

Koka grönsakerna knappt mjuka i lättsaltat vatten. Låt rinna av väl. Fräs dem lätt i smöret i en stekpanna. Rör ner ärtorna. Hetta upp.

Fördela grönsakerna på fyra varma tallrikar. Lägg på lutfisken. Krydda med salt och krossad kryddpeppar. Ringla över såsen. Toppa med baconchipsen.


Till sidans topp

Koka modern lutfisk

ViktVäktarnas recept

Lutfiskakademiens recept

Recept från Lutfiskens vänner

Lutfisk med sparris- och dragonsås
Lutfisk med kräftsås och ärtor
Lutfisk på äggakaka med bondsås
Lutfisksoppa på västkustvis
Lutfisk med ansjovis- och kaprissås
Lutfiskbollar med ansjovis
Lutfisk med souvas och trattkantareller
Timjanaromatiserad lutfisk med rökt oxmärg
Lutfisk på portugisiska
Lutfiskomelett
Gratinerad lutfisk med stuvad spetskål
Lutfisk baccalao med kall sås
Lutfisk med bacon- och kryddpepparsås
Lutfisk med blomkålssås
Lutfisk med fänkålssallad
Lutfisk med sockerärtor
Lutfisk med ljummen potatissallad
Lutfisk med puré på palsternacka
Kokt lutfisk med ratatouille och risotto
Ängasoppa med lutfisk och skaldjur