Lutfisk med blomkålssås, lätt frästa grönsaker och baconchips4 portioner4 portioner kokt lutfisk8 skivor bacon Blomkålssås1 finhackad schalottenlök1/2 msk smör 1 1/2 dl vatten 2 tsk kycklingfond 2 dl mjölk 1/2 dl grädde 1 litet blomkålshuvud delat i buketter salt nymalen vitpeppar 1 tsk citronsaft 1 tsk dijonsenap Frästa grönsaker4 morötter i bitar4 potatisar i bitar 4 salladslökar i bitar 1 msk smör 1 paket djupfrysta ärtor Stek baconskivorna knapriga. Lägg dem på hushållspapper så att fettet rinner av. Mjukfräs löken i smöret. Häll i vattnet, fonden, mjölken och grädden. Koka upp. Lägg i blomkålen. Krydda med salt och peppar. Koka tills blomkålen mjuknat, 10 – 15 minuter. Mixa till slät sås. Smaka av med citronsaften och senapen. Koka grönsakerna knappt mjuka i lättsaltat vatten. Låt rinna av väl. Fräs dem lätt i smöret i en stekpanna. Rör ner ärtorna. Hetta upp. Fördela grönsakerna på fyra varma tallrikar. Lägg på lutfisken. Krydda med salt och krossad kryddpeppar. Ringla över såsen. Toppa med baconchipsen. Till sidans topp |