Allt om lutfisk
Start Klassisk lutfisk Modern lutfisk Kockarnas lutfisk Vänner Kontakt Press
Moderna lutfiskmenyer Moderna lutfiskrecept

Karin Fransson, ny medlem i Lutfiskens Vänner, men redan välkänd för alla matintresserade som kryddörternas okrönta drottning från radions alltid lika hörvärda matprogram Meny.

Timjanaromatiserad lutfisk med rökt oxmärg, bondbönor och sammetslen sås på jordärtskocka och gråpäron

4 portioner

1 kg urvattnad lutfisk
4 kvistar färsk timjan
salt och vitpeppar
några klickar smör

Skär lutfisken i portionsbitar. Lägg dem på ett ugnssäkert fat. Salta och peppra. Fördela de färska timjankvistarna på fisken. Avsluta med några klickar smör.

Svep in hela fatet i plastfolie. Sätt in fisken i microvågs-ugnen. Kör på full effekt i ca 8-10 minuter, beroende på fiskens tjocklek.

Ta ut fatet. Häll bort spadet. Plocka bort timjanskvistarna. Håll lutfisken varm.

Rökt oxmärg:
ca 100 g oxmärg
1 msk salt + 1 tsk socker
2 kvistar hackad timjan

Rökspån, tex. bokspån
Röklåda, själv gör jag det i en gammal wokpanna!!!

Salta och sockra oxmärgen. Strö på timjan. Täck med plast. Ställ svalt till nästa dag.

Torka av märgen.

Lägg några msk rökspån i röklådan eller i wokpannan. Sätt på lock. Ställ på spisen. Det tar bara några få minuter tills det utvecklas en fin rök.

Lägg oxmärgen på rökgaller. Täck genast med locket, ev. kan ni behöva täta locket med alfolie.

Sätt lådan på spisen. Rök i ca 5 minuter. Dra av lådan från spisen.

Låt märgen kallna i röken.

Jordärtskockssås:
3 lite större jordärtskockor, finhackade
1/2 stånd fänkål, finhackat
1 gråpäron, skalat och hackat
2 schalottenlökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, fint rivna
1 dl vitt vin
2 dl kraftig hönsbuljong, ev. mer
2 dl grädde
salt, peppar
50 g smör
ev. 1 dl av grädden vispad

Fräs skockor, fänkål, päron, lök och vitlök lätt i smör. Tärningarna ska inte ta färg, bara bli mjuka. Häll på vinet. Låt det ånga in i grönsakerna.

Häll i buljongen och grädden. Puttra på svag värme tills 1/3 har kokat bort. Kör såsen slät i mixere. Sila såsen. Häll tillbaka den i kastrullen.

Värm såsen. Smaka av med salt och peppar. Vispa ner resterande smör i små klickar. Skulle såsen vara för tjock, späd med lite mer buljong. Om du har lite vispad grädde, vispa ner den. Det gör såsen fint skummig. Servera såsen varm.

Jag brukar få Ölandstryffel från Solliden och då brukar jag aromatisera denna supergoda sås med lite av den. Det är gudomligt gott!!! Speciellt till lutfisk med oxmärg.

Smör- och lökputtrade bondbönor:
5 dl förkokta bondbönor
2 schalottenlökar (finhackade)
skal och saft från _ citron
1-2 msk smör
salt, peppar och en nypa socker

Plocka bort den sega hinnan på bondbönorna.

Smält smöret med 2-3 msk vatten i en kastrull. Tillsätt citronsaften och den hackade schalottenlöken. Låt det hela puttra tills löken känns lite glasig. Maka i bönorna. Fräs dem med i några minuter. Salta, peppra och sockra lätt. Avsluta med citronskalet och ev. lite mera hackad färsk timjan eller persilja.

Servering:
Skiva oxmärgen. Lägg några skivor på varje bit lutfisk. Avsluta med några timjanskvistar och några rejäla varv med pepparkvarnen; nu ska det vara svartpeppar.

Sätt in fisken i ugnen med grillslingan på tills märgen blir varm och smälter ut lite lätt.

Servera med bondbönorna och den sammetslena skockasåsen runt om. Bjud gärna vinkokta gråpäron till och kokt potatis.


Till sidans topp

Koka modern lutfisk

ViktVäktarnas recept

Lutfiskakademiens recept

Recept från Lutfiskens vänner

Lutfisk med sparris- och dragonsås

Lutfisk med kräftsås och ärtor

Lutfisk på äggakaka med bondsås

Lutfisksoppa på västkustvis

Lutfisk med ansjovis- och kaprissås

Lutfiskbollar med ansjovis

Lutfisk med souvas och trattkantareller

Timjanaromatiserad lutfisk med rökt oxmärg

Lutfisk på portugisiska

Lutfiskomelett

Gratinerad lutfisk med stuvad spetskål

Lutfisk baccalao med kall sås

Lutfisk med bacon- och kryddpepparsås

Lutfisk med blomkålssås

Lutfisk med fänkålssallad

Lutfisk med sockerärtor

Lutfisk med ljummen potatissallad

Lutfisk med puré på palsternacka

Kokt lutfisk med ratatouille och risotto

Ängasoppa med lutfisk och skaldjur

Allt om Lutfisk är ett samarbete mellan Lutfiskens vänner och Skärhamns Frys AB | skarhamnsfrys.se