Allt om lutfisk
Start Klassisk lutfisk Modern lutfisk Kockarnas lutfisk Vänner Kontakt Press
Moderna lutfiskmenyer Moderna lutfiskrecept
Lutfiskens Vänner Adorna: Lutfisk med ansjovis- och kaprissås

Koka modern lutfisk som Lutfiskens Vänner

Lutfiskens Vänner kokar sin lutfisk i portionsbitar insvepta i plastfolie. De får därmed en vackrare lutfisk med en hög smak av fisk. Bäst är att koka i micro, men det går även bra i vanlig ugn.

Koka i micro

Räkna med ett paket lutfisk till 3 personer. Helst utan skinn. Vattna ur lutfisken i ett rymligt kärl minst 12 timmar. Byt gärna vatten någon gång.

Salta lutfiskbitarna med 1 kryddmått salt på varje sida. Linda in bitarna i plastfolie. Lägg dem i en form. Har ni en hel filé, så skär den i tre skivor. Förbered dem precis som lutfiskbitarna

Baka lutfisken 5 minuter på full effekt. Låt fisken vila 2 minuter. Tag bort folien. Servera lutfisken genast.

Välj inte för tjock lutfisk att baka i micro. Helst inte tjockare än ca 4 cm. Lutfisken blir annars överkokt ytterst och rå inuti. Vill ni koka en tjock lutfisk i micro, så skär den i 4 cm breda skivor. Renskär lämpligen filén samtidigt. Baka skivorna liggande på sidan.

Tillaga i ugn

Beräkna ett paket lutfisk till 3 personer. Helst utan skinn. Vattna ur lutfisken i ett rymligt kärl minst 12 timmar. Byt gärna vatten någon gång.

Sätt ugnen på 150°. Låt den bli varm. Salta lutfiskbitarna med 1 kryddmått salt på varje sida. Svep in bitarna i plastfolie. Lägg dem på ett galler i en långpanna.

Baka dem 20 – 25 minuter i ugnen, beroende på storlek. Låt bitarna vila 3 minuter. Tag bort folien. Servera lutfisken genast.

Har ni en hel filé lutfisk på ca 1 kg så skär den i tre skivor. Laga dem precis som lutfiskbitarna.

Vill ni ha en extra elegant lutfisk, så renskär filén. Vad som blir över kokar ni för sig och serverar i sås som stuvad lutfisk. Mycket gott det också.


Till sidans topp

• Koka modern lutfisk

ViktVäktarnas recept

Lutfiskakademiens recept

Recept från Lutfiskens vänner

Allt om Lutfisk är ett samarbete mellan Lutfiskens vänner och Skärhamns Frys AB | skarhamnsfrys.se