Recept från Harriet Treby och Inger Werf, Lutfiskens Vänner AdornaLutfisk med ansjovis- och kaprissås4 portioner2 kg lutfisk1 msk salt 1-2 dl vatten Gnid in fisken med salt. Lägg den med skinnsidan ner på ett smort ugnsäkert fat. Täck fatet med aluminiumfolie. Låt stå i ugn 200 grader, ca 40 min. Häll av vattnet. Sås2 äggulor1 tsk fransk senap 1 knivsudd vitpeppar 2 tsk vinäger eller 1 msk citronsaft (1 - 1 1/2 tsk socker) 3 dl vispgrädde 12 ansjovisfiléer 2 msk kapris Rör äggulorna med vinäger, senap och socker. Krydda med salt och vitpeppar. Slå grädden till hårt skum. Rör ner grädden litet i sänder i äggsmeten. Tänk på att grädden och äggsmeten skall ha samma temperatur. Hacka ansjovisfiléerna och kaprisen. Rör ner dem i såsen. Ställ såsen i kylskåpet. Bjud med kokt potatis, honungsglaserade svartrötter och gärna kokta rödbetor. Till sidans topp |