Allt om lutfisk
Start Klassisk lutfisk Modern lutfisk Kockarnas lutfisk Vänner Kontakt Press
Moderna lutfiskmenyer Moderna lutfiskrecept

Recept från Harriet Treby och Inger Werf, Lutfiskens Vänner Adorna

Lutfisk med ansjovis- och kaprissås

4 portioner

2 kg lutfisk
1 msk salt
1-2 dl vatten

Gnid in fisken med salt. Lägg den med skinnsidan ner på ett smort ugnsäkert fat. Täck fatet med aluminiumfolie. Låt stå i ugn 200 grader, ca 40 min. Häll av vattnet.

Sås:
2 äggulor
1 tsk fransk senap
1 knivsudd vitpeppar
2 tsk vinäger eller 1 msk citronsaft
(1 - 1 1/2 tsk socker)
3 dl vispgrädde
12 ansjovisfiléer
2 msk kapris

Rör äggulorna med vinäger, senap och socker. Krydda med salt och vitpeppar. Slå grädden till hårt skum. Rör ner grädden litet i sänder i äggsmeten. Tänk på att grädden och äggsmeten skall ha samma temperatur. Hacka ansjovisfiléerna och kaprisen. Rör ner dem i såsen. Ställ såsen i kylskåpet. Bjud med kokt potatis, honungsglaserade svartrötter och gärna kokta rödbetor.


Till sidans topp

Koka modern lutfisk

ViktVäktarnas recept

Lutfiskakademiens recept

Recept från Lutfiskens vänner

Lutfisk med sparris- och dragonsås

Lutfisk med kräftsås och ärtor

Lutfisk på äggakaka med bondsås

Lutfisksoppa på västkustvis

Lutfisk med ansjovis- och kaprissås

Lutfiskbollar med ansjovis

Lutfisk med souvas och trattkantareller

Timjanaromatiserad lutfisk med rökt oxmärg

Lutfisk på portugisiska

Lutfiskomelett

Gratinerad lutfisk med stuvad spetskål

Lutfisk baccalao med kall sås

Lutfisk med bacon- och kryddpepparsås

Lutfisk med blomkålssås

Lutfisk med fänkålssallad

Lutfisk med sockerärtor

Lutfisk med ljummen potatissallad

Lutfisk med puré på palsternacka

Kokt lutfisk med ratatouille och risotto

Ängasoppa med lutfisk och skaldjur

Allt om Lutfisk är ett samarbete mellan Lutfiskens vänner och Skärhamns Frys AB | skarhamnsfrys.se