Recept från Harriet Treby och Inger Werf, Lutfiskens Vänner Adorna

Lutfisk med ansjovis- och kaprissås

4 portioner

2 kg lutfisk
1 msk salt
1-2 dl vatten

Gnid in fisken med salt. Lägg den med skinnsidan ner på ett smort ugnsäkert fat. Täck fatet med aluminiumfolie. Låt stå i ugn 200 grader, ca 40 min. Häll av vattnet.

Sås

2 äggulor
1 tsk fransk senap
1 knivsudd vitpeppar
2 tsk vinäger eller 1 msk citronsaft
(1 - 1 1/2 tsk socker)
3 dl vispgrädde
12 ansjovisfiléer
2 msk kapris

Rör äggulorna med vinäger, senap och socker. Krydda med salt och vitpeppar. Slå grädden till hårt skum. Rör ner grädden litet i sänder i äggsmeten. Tänk på att grädden och äggsmeten skall ha samma temperatur. Hacka ansjovisfiléerna och kaprisen. Rör ner dem i såsen. Ställ såsen i kylskåpet. Bjud med kokt potatis, honungsglaserade svartrötter och gärna kokta rödbetor.


Till sidans topp

Koka modern lutfisk

ViktVäktarnas recept

Lutfiskakademiens recept

Recept från Lutfiskens vänner

Lutfisk med sparris- och dragonsås
Lutfisk med kräftsås och ärtor
Lutfisk på äggakaka med bondsås
Lutfisksoppa på västkustvis
Lutfisk med ansjovis- och kaprissås
Lutfiskbollar med ansjovis
Lutfisk med souvas och trattkantareller
Timjanaromatiserad lutfisk med rökt oxmärg
Lutfisk på portugisiska
Lutfiskomelett
Gratinerad lutfisk med stuvad spetskål
Lutfisk baccalao med kall sås
Lutfisk med bacon- och kryddpepparsås
Lutfisk med blomkålssås
Lutfisk med fänkålssallad
Lutfisk med sockerärtor
Lutfisk med ljummen potatissallad
Lutfisk med puré på palsternacka
Kokt lutfisk med ratatouille och risotto
Ängasoppa med lutfisk och skaldjur