Allt om lutfisk
Start Klassisk lutfisk Modern lutfisk Kockarnas lutfisk Vänner Kontakt Press
Moderna lutfiskmenyer Moderna lutfiskrecept

Recept från Lena Dolmen, Lutfiskens Vänner på Östermalm

Lutfiskbollar med ansjovis

4 portioner

600 g lutfisk
5 ansjovisfiléer
300 - 400 g kokt pressad potatis
2 äggulor
1 knippa finklippt persilja
1/2 salt
1/4 - 1/2 tsk stött kryddpeppar
2 äggvitor
3/4 liter majs- eller rapsolja olja

Blötlägg lutfisken. Ta upp fisken. Låt den rinna av väl.

Koka lutfisken cirka 10 minuter i mikron på högsta effekt. Rensa och mosa den kokta fisken. Hacka ansjovisen.

Blanda moset med ansjovisen, gulorna och persiljan. Krydda försiktigt med saltet och den stötta kryddpepparn. Ställ kallt gärna i frysen.

Vispa vitorna till hårt skum. Vänd ner det i moset. Låt stå kallt igen.

Hetta upp oljan en kastrull. Testa oljans temperatur genom att fritera en bit vitt matbröd som snabbt skall bli gyllenbrun eller med en digitaltermometer.

Pudra först händerna med potatismjöl. Forma sedan smeten till små bollar. Lägg försiktigt ner dem i oljan några i taget. Fritera till gyllenbrun färg. Ta upp lutfiskbollarna. Låt dem rinna av på hushållspapper.

Servera bollarna som fingerfood, till en drink eller som förrätt.


Till sidans topp

Koka modern lutfisk

ViktVäktarnas recept

Lutfiskakademiens recept

Recept från Lutfiskens vänner

Lutfisk med sparris- och dragonsås

Lutfisk med kräftsås och ärtor

Lutfisk på äggakaka med bondsås

Lutfisksoppa på västkustvis

Lutfisk med ansjovis- och kaprissås

Lutfiskbollar med ansjovis

Lutfisk med souvas och trattkantareller

Timjanaromatiserad lutfisk med rökt oxmärg

Lutfisk på portugisiska

Lutfiskomelett

Gratinerad lutfisk med stuvad spetskål

Lutfisk baccalao med kall sås

Lutfisk med bacon- och kryddpepparsås

Lutfisk med blomkålssås

Lutfisk med fänkålssallad

Lutfisk med sockerärtor

Lutfisk med ljummen potatissallad

Lutfisk med puré på palsternacka

Kokt lutfisk med ratatouille och risotto

Ängasoppa med lutfisk och skaldjur

2014 | Allt om Lutfisk är ett samarbete mellan Lutfiskens vänner och Skärhamns Frys AB | skarhamnsfrys.se