Allt om lutfisk
Start Klassisk lutfisk Modern lutfisk Kockarnas lutfisk Vänner Kontakt Press
Moderna lutfiskmenyer Moderna lutfiskrecept

Recept från Lutfiskens Vänner i Lappland

Lutfisk med souvas, trattkantareller och puré på mandelpotatis och jordärtskockor

4 portioner

4 portioner kokt lutfisk
150 g souvas, lättrökt renstek
1 msk smör
4 smörade hårda tunnbrödsskivor

Puré:
8 - 10 mandelpotatisar
5 jordärtskockor
1 - 2 dl mjölk
1/2 dl grädde
1 msk smör
salt
nymalen vitpeppar

Sås:
20 g torkade eller 1 liter färska trattkantareller
2 finhackade schalottenlökar
1 msk smör
1 tsk vetemjöl
1 - 2 dl mjölk
1 dl grädde
1 tsk viltfond

Skala och skär potatisen och skockorna i bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av spadet. Ånga av. Mosa potatisen och skockorna. Späd med mjölken och grädden. Klicka i smöret. Vispa moset slätt. Smaka av med kryddorna.

Blötlägg den torkade svampen. Häll av vattnet. Fräs den och löken lätt brynta i smöret. Krydda med salt och peppar. Strö över mjölet. Rör om. Späd med mjölken, grädden och fonden. Koka till simmig konsistens. Smaka av såsen.

Strimla renköttet. Fräs det hastigt i smöret.

Bottna fyra varma tallrikar med purén. Lägg lutfisken i mitten. Krydda med lite salt och stött kryddpeppar. Ringla över såsen. Toppa med renköttet. Bjud tunnbrödet till.


Till sidans topp

Koka modern lutfisk

ViktVäktarnas recept

Lutfiskakademiens recept

Recept från Lutfiskens vänner

Lutfisk med sparris- och dragonsås

Lutfisk med kräftsås och ärtor

Lutfisk på äggakaka med bondsås

Lutfisksoppa på västkustvis

Lutfisk med ansjovis- och kaprissås

Lutfiskbollar med ansjovis

Lutfisk med souvas och trattkantareller

Timjanaromatiserad lutfisk med rökt oxmärg

Lutfisk på portugisiska

Lutfiskomelett

Gratinerad lutfisk med stuvad spetskål

Lutfisk baccalao med kall sås

Lutfisk med bacon- och kryddpepparsås

Lutfisk med blomkålssås

Lutfisk med fänkålssallad

Lutfisk med sockerärtor

Lutfisk med ljummen potatissallad

Lutfisk med puré på palsternacka

Kokt lutfisk med ratatouille och risotto

Ängasoppa med lutfisk och skaldjur

Allt om Lutfisk är ett samarbete mellan Lutfiskens vänner och Skärhamns Frys AB | skarhamnsfrys.se