Allt om lutfisk
Start Klassisk lutfisk Modern lutfisk Kockarnas lutfisk Vänner Kontakt Press
Moderna lutfiskmenyer Moderna lutfiskrecept

Bengt-Göran Kronstam är - förutom mycket annat - en av grundarna av Lutfiskens Vänner. Receptet på hans lutfisk på portugisiska har vi hämtat ur hans bok "Vinets magi - en kulinarisk resa runt jorden”, som vi varmt kan rekommendera.

Lutfisk på portugisiska

4 portioner

1 1/2 kilo lutfisk
Stekpåse
1 burk sardeller, 57 g
3 finhackade vitlöksklyftor
1/2 dl finhackad persilja
1 dl olivolja
1 dl rapsolja
3 mindre rödlökar, klyftade
1 gul paprika i mindre bitar
1 röd paprika i mindre bitar
1 squash i mindre bitar
12 halverade cocktailtomater
4 - 6 kokta potatisar i tjocka skivor
Svarta oliver

Vattna ur lutfisken några timmar i kallt vatten.

Sätt ugnen på 150°. Skölj lutfisken i kallt vatten. Skär den i fyra portionsbitar. Skär bort skinnet om du inte köpt skinnfri fisk. Salta inte. Det drar bara ut mer vätska ur fisken, men ta gärna ett varv med vitpepparkvarnen över.

Lägg lutfisken i en stekpåse. Slut paketet noga, men se till så att det finns ordentligt med luft ovanför fiskbitarna. Lägg paketet i en långpanna. Koka fisken 45 minuter.

Smält sardellerna under tiden under lock i en kastrull med finhackade vitlöksklyftor och finhackad persilja i rikligt med olivolja. Håll värmen låg, så att inte ingredienserna bränns vid och torkar ihop.

Hetta upp majsoljan tills den börjar ryka. Lägg i rödlökar, gul och röd paprika och zucchini. Woka allt snabbt under omrörning så att grönsakerna inte bränns. Strax innan grönsakerna är klara lägger du i cocktailtomaterna, potatis och svarta oliver.

Ta pannan åt sidan. Häll över sardell- och vitlöksoljan. Rör om försiktigt så alla smaker blandas.


Till sidans topp

Koka modern lutfisk

ViktVäktarnas recept

Lutfiskakademiens recept

Recept från Lutfiskens vänner

Lutfisk med sparris- och dragonsås
Lutfisk med kräftsås och ärtor
Lutfisk på äggakaka med bondsås
Lutfisksoppa på västkustvis
Lutfisk med ansjovis- och kaprissås
Lutfiskbollar med ansjovis
Lutfisk med souvas och trattkantareller
Timjanaromatiserad lutfisk med rökt oxmärg
Lutfisk på portugisiska
Lutfiskomelett
Gratinerad lutfisk med stuvad spetskål
Lutfisk baccalao med kall sås
Lutfisk med bacon- och kryddpepparsås
Lutfisk med blomkålssås
Lutfisk med fänkålssallad
Lutfisk med sockerärtor
Lutfisk med ljummen potatissallad
Lutfisk med puré på palsternacka
Kokt lutfisk med ratatouille och risotto
Ängasoppa med lutfisk och skaldjur
Allt om Lutfisk är ett samarbete mellan Lutfiskens vänner och Skärhamns Frys AB | skarhamnsfrys.se