Allt om lutfisk
Start Klassisk lutfisk Modern lutfisk Kockarnas lutfisk Vänner Kontakt Press
Moderna lutfiskmenyer Moderna lutfiskrecept

Bengt-Göran Kronstam är - förutom mycket annat - en av grundarna av Lutfiskens Vänner. Receptet på hans lutfisk på portugisiska har vi hämtat ur hans bok "Vinets magi - en kulinarisk resa runt jorden”, som vi varmt kan rekommendera.

Lutfisk på portugisiska

4 portioner

1 1/2 kilo lutfisk
stekpåse
1 burk sardeller, 57 g
3 finhackade vitlöksklyftor
1/2 dl finhackad persilja
1 dl olivolja
1 dl rapsolja
3 mindre rödlökar, klyftade
1 gul paprika i mindre bitar
1 röd paprika i mindre bitar
1 squash i mindre bitar
12 halverade cocktailtomater
4 - 6 kokta potatisar i tjocka skivor
svarta oliver

Vattna ur lutfisken några timmar i kallt vatten.

Sätt ugnen på 150°. Skölj lutfisken i kallt vatten. Skär den i fyra portionsbitar. Skär bort skinnet om du inte köpt skinnfri fisk. Salta inte. Det drar bara ut mer vätska ur fisken, men ta gärna ett varv med vitpepparkvarnen över.

Lägg lutfisken i en stekpåse. Slut paketet noga, men se till så att det finns ordentligt med luft ovanför fiskbitarna. Lägg paketet i en långpanna. Koka fisken 45 minuter.

Smält sardellerna under tiden under lock i en kastrull med finhackade vitlöksklyftor och finhackad persilja i rikligt med olivolja. Håll värmen låg, så att inte ingredienserna bränns vid och torkar ihop.

Hetta upp majsoljan tills den börjar ryka. Lägg i rödlökar, gul och röd paprika och zucchini. Woka allt snabbt under omrörning så att grönsakerna inte bränns. Strax innan grönsakerna är klara lägger du i cocktailtomaterna, potatis och svarta oliver.

Ta pannan åt sidan. Häll över sardell- och vitlöksoljan. Rör om försiktigt så alla smaker blandas.


Till sidans topp

Koka modern lutfisk

ViktVäktarnas recept

Lutfiskakademiens recept

Recept från Lutfiskens vänner

Lutfisk med sparris- och dragonsås

Lutfisk med kräftsås och ärtor

Lutfisk på äggakaka med bondsås

Lutfisksoppa på västkustvis

Lutfisk med ansjovis- och kaprissås

Lutfiskbollar med ansjovis

Lutfisk med souvas och trattkantareller

Timjanaromatiserad lutfisk med rökt oxmärg

Lutfisk på portugisiska

Lutfiskomelett

Gratinerad lutfisk med stuvad spetskål

Lutfisk baccalao med kall sås

Lutfisk med bacon- och kryddpepparsås

Lutfisk med blomkålssås

Lutfisk med fänkålssallad

Lutfisk med sockerärtor

Lutfisk med ljummen potatissallad

Lutfisk med puré på palsternacka

Kokt lutfisk med ratatouille och risotto

Ängasoppa med lutfisk och skaldjur

Allt om Lutfisk är ett samarbete mellan Lutfiskens vänner och Skärhamns Frys AB | skarhamnsfrys.se