Allt om lutfisk
Start Klassisk lutfisk Modern lutfisk Kockarnas lutfisk Vänner Kontakt Press
Moderna lutfiskmenyer Moderna lutfiskrecept

Lutfiskens Vänner, de ursprungliga, har som medlem bl a Ulf Elfwing, som här visar att han inte bara kan prata i radio utan också laga lutfisk

Lutfiskomelett

4 portioner

5 dl mjölk
6 ägg
1/2 tsk salt

Lutfiskstuvning

8 - 10 dl kokt rensad lutfisk
2 msk smör
2 1/2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
1/4 tärning fiskbuljong
1/2 tsk salt
1/2 tsk stött kryddpeppar
1/2 dl finklippt dill

Sätt ugnen på 200°. Låt den bli varm.

Hetta upp mjölken. Vispa samman äggen och saltet. Tillsätt mjölken. Häll smeten i en välsmord ugnssäker form. Grädda mitt i ugnen tills omeletten stelnat utan att få färg. Det tar cirka 15 minuter.

Smält smöret i en kastrull. Rör i mjölet. Späd med mjölken. Koka upp stuvningen. Låt den koka ett par minuter. Rör eller vispa hela tiden. Tillsätt buljongtärningen, kryddorna och dillen. Vänd försiktigt ner lutfisken. Hetta upp. Smaka av. Krydda ytterligare om så behövs.

Häll stuvningen över omeletten. Nyrostat knäckebröd är gott att servera till.


Till sidans topp

Koka modern lutfisk

ViktVäktarnas recept

Lutfiskakademiens recept

Recept från Lutfiskens vänner

Lutfisk med sparris- och dragonsås
Lutfisk med kräftsås och ärtor
Lutfisk på äggakaka med bondsås
Lutfisksoppa på västkustvis
Lutfisk med ansjovis- och kaprissås
Lutfiskbollar med ansjovis
Lutfisk med souvas och trattkantareller
Timjanaromatiserad lutfisk med rökt oxmärg
Lutfisk på portugisiska
Lutfiskomelett
Gratinerad lutfisk med stuvad spetskål
Lutfisk baccalao med kall sås
Lutfisk med bacon- och kryddpepparsås
Lutfisk med blomkålssås
Lutfisk med fänkålssallad
Lutfisk med sockerärtor
Lutfisk med ljummen potatissallad
Lutfisk med puré på palsternacka
Kokt lutfisk med ratatouille och risotto
Ängasoppa med lutfisk och skaldjur
Allt om Lutfisk är ett samarbete mellan Lutfiskens vänner och Skärhamns Frys AB | skarhamnsfrys.se