Allt om lutfisk
Start Klassisk lutfisk Modern lutfisk Kockarnas lutfisk Vänner Kontakt Press
Team Milkos recept Kockarnas recept

Nils Molinder

Lutfisk i dillsås med ansjovis

4 portioner


2 kilo skinn- och benfri lutfisk

Lägg lutfisken i blöt några timmar, gärna över natten.

Skär lutfiskfiléerna i vackra, stora bitar. Koka upp vatten i en stor kastrull. Salta det lätt.

Lägg ner lutfiskbitarna i vattnet. Låt det koka upp mellan varannan bit. Det skall bara sjuda.

Lutfiskbitarna flyter upp till ytan, vartefter de är färdigkokta. Tag upp dem med hålslev. Låt de rinna av väl. Håll dem varma.

Sås

2 msk smör
3 msk vetemjöl
3 dl vispgrädde eller gräddmjölk
1 knippa dill
8 ansjovisfiléer

Gör en vit sås på vanligt sätt. Späd den med litet av lutfiskspadet till god smak. Koka ihop såsen. Smaka av med salt och nymalen vit-peppar. Sila såsen.

Repa under tiden dillen. Hacka den fint. Rör ner den i såsen. Värm lutfisken i såsen. Fördela lutfisk och sås på fyra varm tallrikar. Lägg en ansjovisfilé på varje lutfiskbit.

Bjud med nykokt dilldoftande potatis.


Till sidans topp

Kockarnas lutfisk

Lutfiskpudding med skirat smör
Lutfisktartar med rödbetor
Lutfiskfritter med ”jerk”fänkål
Lutfisk ”escabeche” med örtsallad och rostad aioli
Lutfisk med syltade kantareller och rotfrukter
Lutfiskmiddag med sidfläsk och rödvinssås
Rökt lutfisk med kantarellsallad
Pelles heta lutfisk
Lätt och luftig lutfiskpudding
Lutfisksufflé
Lutfisk med paprikacrème
Lutfisk i kopp
Lutfisk med kaviarstuvad purjolök
Lutfisk i dillsås med ansjovis
Lutfisk på rimmat fläsk med grönärtsås
Thomas frasiga lutfisk
Allt om Lutfisk är ett samarbete mellan Lutfiskens vänner och Skärhamns Frys AB | skarhamnsfrys.se