Allt om lutfisk
Start Klassisk lutfisk Modern lutfisk Kockarnas lutfisk Vänner Kontakt Press
Team Milkos recept Kockarnas recept

Nils Molinder

Lutfisk i dillsås med ansjovis

4 portioner

2 kilo skinn- och benfri lutfisk

Lägg lutfisken i blöt några timmar, gärna över natten.

Skär lutfiskfiléerna i vackra, stora bitar. Koka upp vatten i en stor kastrull. Salta det lätt.

Lägg ner lutfiskbitarna i vattnet. Låt det koka upp mellan varannan bit. Det skall bara sjuda.

Lutfiskbitarna flyter upp till ytan, vartefter de är färdigkokta. Tag upp dem med hålslev. Låt de rinna av väl. Håll dem varma.

Sås

2 msk smör
3 msk vetemjöl
3 dl vispgrädde eller gräddmjölk
1 knippa dill
8 ansjovisfiléer

Gör en vit sås på vanligt sätt. Späd den med litet av lutfiskspadet till god smak. Koka ihop såsen. Smaka av med salt och nymalen vit-peppar. Sila såsen.

Repa under tiden dillen. Hacka den fint. Rör ner den i såsen. Värm lutfisken i såsen. Fördela lutfisk och sås på fyra varm tallrikar. Lägg en ansjovisfilé på varje lutfiskbit.

Bjud med nykokt dilldoftande potatis.


Till sidans topp

Kockarnas lutfisk


Lutfiskpudding med skirat smör

Lutfisktartar med rödbetor

Lutfiskfritter med ”jerk”fänkål

Lutfisk ”escabeche” med örtsallad och rostad aioli

Lutfisk med syltade kantareller och rotfrukter

Lutfiskmiddag med sidfläsk och rödvinssås

Rökt lutfisk med kantarellsallad

Pelles heta lutfisk

Lätt och luftig lutfiskpudding

Lutfisksufflé

Lutfisk med paprikacrème

Lutfisk i kopp

Lutfisk med kaviarstuvad purjolök

Lutfisk i dillsås med ansjovis

Lutfisk på rimmat fläsk med grönärtsås

Thomas frasiga lutfisk

Allt om Lutfisk är ett samarbete mellan Lutfiskens vänner och Skärhamns Frys AB | skarhamnsfrys.se