Allt om lutfisk
Start Klassisk lutfisk Modern lutfisk Kockarnas lutfisk Vänner Kontakt Press
Team Milkos recept Kockarnas recept

Kajsa Axbåge

Lutfiskmiddag med stekt sidfläsk, morötter, grönkål, potatis och rödvinssås

4 portioner

2 paket lutfisk
salt

Vattna ur lutfisken i rikligt med kallt vatten över natten. Ni får en fastare fisk. Koka lutfisken på vanligt sätt i mikron eller ugnen.

Rödvinssås

4 schalottenlökar
1/2 msk olja
1/2 msk strösocker
1/2 msk rödvinsvinäger
1 msk cognac
1/2 dl portvin
1 flaska rödvin
5 korn svartpeppar
1 lagerblad
4 dl kalvbuljong

Enklast gör ni såsen dagen före middagen.

Skala lökarna. Hacka dem fint. Svetta löken i oljan. Strö på sockret. Karamellisera löken lätt. Späd med vinäger, cognac, portvin och rödvin. Lägg i svartpepparkornen och lagerbladet. Koka ihop tills 2 dl återstår. Späd med kalvbuljongen. Koka ihop på nytt tills 4 dl återstår. Sila såsen. Smaka av den med salt och peppar. Låt den kallna. Ställ den i kylskåpet.

Grönsaker och fläsk

4 morötter
1 l grönkål
200 g hårt rökt sidfläsk
salt
nymalen vitpeppar från kvarnen

Skala morötterna. Skär dem i fyrkantiga - 1 x 1 cm - stavar. Svetta dem i en stekpanna i smör, tills de känns mjuka. Strimla grönkålen. Lägg den i stekpannan, när morötterna känns klara. Låt den fräsa med. Salta och peppra.

Skär bort svålen på fläsket. Skär fläsket i 5 mm tjocka skivor. Skär skivorna i 5 mm breda stavar. Stek fläsket hårt i stekpanna. Tag vara på flottet.

Värm såsen.

Servera

Fördela morötter och grönkål på fyra varmatallrikar. Lägg en bit lutfisk på grönsakerna på varje tallrik. Häll sås runt om. Fördela fläskstrimlorna i såsen på de fyra tallrikarna. Bjud med nykokt potatis och stekflottet i en såsskål.


Till sidans topp

Kockarnas lutfisk


Lutfiskpudding med skirat smör

Lutfisktartar med rödbetor

Lutfiskfritter med ”jerk”fänkål

Lutfisk ”escabeche” med örtsallad och rostad aioli

Lutfisk med syltade kantareller och rotfrukter

Lutfiskmiddag med sidfläsk och rödvinssås

Rökt lutfisk med kantarellsallad

Pelles heta lutfisk

Lätt och luftig lutfiskpudding

Lutfisksufflé

Lutfisk med paprikacrème

Lutfisk i kopp

Lutfisk med kaviarstuvad purjolök

Lutfisk i dillsås med ansjovis

Lutfisk på rimmat fläsk med grönärtsås

Thomas frasiga lutfisk

2014 | Allt om Lutfisk är ett samarbete mellan Lutfiskens vänner och Skärhamns Frys AB | skarhamnsfrys.se