Allt om lutfisk
Start Klassisk lutfisk Modern lutfisk Kockarnas lutfisk Vänner Kontakt Press
Team Milkos recept Kockarnas recept

Jonas Dahlbom

Lutfiskfritter med ”jerk”fänkål

4 portioner

Fritters

300 g urvattnad lutfisk
50 g smör
salt, nymalen svartpeppar
2 skivor vitt bröd
2 sticklök
1/2 röd chilifrukt
2 ägg
1 msk crème fraîche
1 dl vetemjöl
2 dl panko eller ströbröd
olja till fritering

Rensa lutfisken fri från skinn och ben. Smält smöret i en kastrull. Blanda i lutfisken. Koka den sakta i smöret tills den är helt sönderkokt. Smaka av med salt och peppar.

Ni kan också använda kokt lutfisk som blivit över från middagen. Ni behöver då bara värma den i smöret. Salta och peppra.

Låt fisken rinna av i en sil. Skär brödet i små, små tärningar. Hacka chilin och löken. Blanda allt med 1 ägg, crème fraîche och fisken. Smaka av med salt och peppar. Låt smeten vila 1 timme. Forma bollar av smeten. Dubbelpanera dem, d v s vänd dem först i vetemjöl, sedan i 1 uppvisat ägg och sist i panko eller ströbröd. Fritera bollarna frasiga i olja.

”Jerk”fänkål

2 stånd fänkål
salt
citron

Ansa fänkålen. Sjud fänkålen i saltat citronvatten 1 timme eller tills den är mjuk helt igenom. Tag upp den ur spadet. Ställ att kallna.

Marinad

1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 cm ingefära
1 grön chilifrukt
2 kvistar timjan
3 kvistar koriander
4 sticklökar
1 msk kryddpeppar
1 msk enbär
1 dl japansk soya
1 stjälk blekselleri

Blanda allt till marinaden i en mixer. Häll i 1 msk vatten. Mixa till en jämn marinad.

Sätt ugnen på 175°. Låt den bli varm.

Dela fänkålen i halvor på längden. Pensla med marinaden. Ringla olivolja över. Stek i ugnen 10 minuter.

Aioli

5 klyftor vitlök
1 dl olivolja
1 äggula
1 msk vatten
1/2 msk fransk senap, ljus Dijonsenap
saften av 1 citron
salt, vitpeppar

Skala vitlöken. Stek klyftorna sakta i olivoljan tills de är mjuka och gyllenbruna. Mixa vitlöken i oljan till en slät sås. Vispa äggulan, vattnet och senapen. Slå i vitlöksoljan lite i taget. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Enbärsdipp

1 dl aioli
3 msk marinad
1/2 msk malda enbär

Blanda och smaka av med salt och peppar.

Servering

Fördela lutfiskbollarna, fänkålen och dippen på fyra tallrikar. Lägg upp lutfiskbollarna sist så de inte hinner kallna.


Till sidans topp

Kockarnas lutfisk


Lutfiskpudding med skirat smör

Lutfisktartar med rödbetor

Lutfiskfritter med ”jerk”fänkål

Lutfisk ”escabeche” med örtsallad och rostad aioli

Lutfisk med syltade kantareller och rotfrukter

Lutfiskmiddag med sidfläsk och rödvinssås

Rökt lutfisk med kantarellsallad

Pelles heta lutfisk

Lätt och luftig lutfiskpudding

Lutfisksufflé

Lutfisk med paprikacrème

Lutfisk i kopp

Lutfisk med kaviarstuvad purjolök

Lutfisk i dillsås med ansjovis

Lutfisk på rimmat fläsk med grönärtsås

Thomas frasiga lutfisk

2014 | Allt om Lutfisk är ett samarbete mellan Lutfiskens vänner och Skärhamns Frys AB | skarhamnsfrys.se