Allt om lutfisk
Start Klassisk lutfisk Modern lutfisk Kockarnas lutfisk Vänner Kontakt Press
Team Milkos recept Kockarnas recept

Jonas Dahlbom

Lutfisk ”escabeche” med örtsallad och rostad aioli

4 portioner

600 g urvattnad lutfisk
salt och peppar

Escabeschemarinad

1 schalottenlök
1 cm ingefära
1 klyfta vitlök
1/2 näve färsk koriander
saften av 1 citron
1 msk vit vinäger
1 påse saffran
1 msk curry
1 msk korianderfrö
1/2 dl olivolja

Hacka grovt alla ingredienser till marinaden. Fräs i olivoljan. Häll i 6 msk vatten. Koka upp. Mixa. Smaka av med salt och peppar.

Skär lutfisken i 5 mm tjocka skivor. Lägg på bleck (djup plåt). Salta och peppra på skivorna. Låt stå i 10 minuter.

Sätt ugnen på 150°. Låt den bli varm.

Slå marinaden kokande över fisken. Baka den färdig i ugnen i ca 5 minuter. Tag ut fisken. Ställ den att kallna i sitt spad.

Örtsallad

1 tomat
1 rödlök
1 msk olivolja
1 msk escabechemarinad som lutfisken bakats i
blandade örter som basilika, bladpersilja, dill, mynta och körvel, koriander är ett måste
salt, vitpeppar

Skiva tomaten och löken så fint som det går. Blanda med olivolja, marinad från fisken och örterna. Smaka av med salt och peppar.

Aioli

5 klyftor vitlök
1 dl olivolja
1 äggula
1 msk vatten
1/2 msk fransk senap, ljus Dijonsenap
saften av 1 citron
salt, vitpeppar

Skala vitlöken. Stek klyftorna sakta i olivoljan tills de är mjuka och gyllenbruna. Mixa vitlöken i oljan till en slät sås. Vispa äggulan, vattnet och senapen. Slå i vitlöksoljan lite i taget. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Servering

Fördela lutfisken på fyra tallrikar. Ringla marinad över. Toppa med salladen. Bjud med grillat eller rostat bröd och aiolin i en skål för sig.


Till sidans topp

Kockarnas lutfisk


Lutfiskpudding med skirat smör

Lutfisktartar med rödbetor

Lutfiskfritter med ”jerk”fänkål

Lutfisk ”escabeche” med örtsallad och rostad aioli

Lutfisk med syltade kantareller och rotfrukter

Lutfiskmiddag med sidfläsk och rödvinssås

Rökt lutfisk med kantarellsallad

Pelles heta lutfisk

Lätt och luftig lutfiskpudding

Lutfisksufflé

Lutfisk med paprikacrème

Lutfisk i kopp

Lutfisk med kaviarstuvad purjolök

Lutfisk i dillsås med ansjovis

Lutfisk på rimmat fläsk med grönärtsås

Thomas frasiga lutfisk

2014 | Allt om Lutfisk är ett samarbete mellan Lutfiskens vänner och Skärhamns Frys AB | skarhamnsfrys.se