Allt om lutfisk
Start Klassisk lutfisk Modern lutfisk Kockarnas lutfisk Vänner Kontakt Press
Team Milkos recept Kockarnas recept

Stefan Holmström

Lutfisk med paprikacrème och gräddkokt nypotatis

4 portioner

2 kg lutfisk
havssalt, nymalen vitpeppar från kvarnen

Vattna ur lutfisken några timmar eller över natten.

Skär filéerna i vackra bitar. Krydda dem väl med havssalt och nymalen vitpeppar. Koka lutfisken i ugn eller mikro på vanligt sätt. Häll av spadet. Håll lutfisken varm.

400 g små potatisar, gärna färskpotatis
3 dl grädde, går bra med matlagningsgrädde
2 gula lökar
2 msk mild vitvinsvinäger
1 vitlöksklyfta
2 röda paprikor
1/2 dl god olivolja
1/2 dl kycklingbuljong
1 krm paprikapulver
1 liten gul paprika
1 liten purjolök
olivolja
1 liten bit färsk ingefära
salt, nymalen vitpepparr från kvarnen

Tvätta potatisen. Skär dem i halvor. Hacka en lök fint. Koka potatisar och den hackade löken sakta i grädden med vinägern och vitlöken.

Skär de röda paprikorna och den resterande löken i bitar. Stek dem mjuka i olivoljan. Slå på kycklingbuljong. Koka några miuter. Sila över grädden som potatisen kokat i. Håll potatisen varm i ugnen. Koka ihop såsen till lagom konsistens och smak. Krydda med salt och nymalen vitpeppar och lite paprikapulver. Mixa till en slät sås.

Skala den gula paprikan med en vass potatisskalare och skär den i strimlor. Strimla också purjolöken. Fräs paprika och purjolök i lite olivolja. Riv över färsk ingefära. Smaka av med salt och nymalen vit-peppar från kvarnen.

Fördela potatisarna och lutfisken på fyra varma tallrikar. Ringla över såsen. Servera den gula paprikan och purjolöken i en skål för sig.


Till sidans topp

Kockarnas lutfisk


Lutfiskpudding med skirat smör

Lutfisktartar med rödbetor

Lutfiskfritter med ”jerk”fänkål

Lutfisk ”escabeche” med örtsallad och rostad aioli

Lutfisk med syltade kantareller och rotfrukter

Lutfiskmiddag med sidfläsk och rödvinssås

Rökt lutfisk med kantarellsallad

Pelles heta lutfisk

Lätt och luftig lutfiskpudding

Lutfisksufflé

Lutfisk med paprikacrème

Lutfisk i kopp

Lutfisk med kaviarstuvad purjolök

Lutfisk i dillsås med ansjovis

Lutfisk på rimmat fläsk med grönärtsås

Thomas frasiga lutfisk

2014 | Allt om Lutfisk är ett samarbete mellan Lutfiskens vänner och Skärhamns Frys AB | skarhamnsfrys.se