Allt om lutfisk
Start Klassisk lutfisk Modern lutfisk Kockarnas lutfisk Vänner Kontakt Press
Team Milkos recept Kockarnas recept

Kajsa Axbåge

Lutfisk med syltade kantareller och rotfrukter

4 portioner

1 paket lutfisk
2 tsk salt

Syltade rotfrukter

3 dl vatten
2 1/4 dl ättiksprit
2 1/4 dl socker
15 kryddpepparkorn
5 lagerblad
10 hela nejlikor
1 kryddmått riven muskotnöt
2 msk senapsfrö
10 vitpepparkorn
2 cm skalad och skivad pepparrot
250 g kantareller
1 stor morot
1 palsternacka
1 liten rotselleri

Koka upp vatten, ättika och socker tillsammans med kryddorna och pepparroten. Koka 5 minuter. Tag kastrullen av värmen. Putsa kantarellerna. Skär dem i bitar om de är stora. Små svampar får gärna vara hela.

Skala rotsakerna. Strimla dem fint, typ spagetti.

Lägg svamp och rotfrukter i en bunke som tål värme. Koka upp lagen igen. Häll den kokande lagen över svampen och rotfrukterna. Täck med ett lock eller plastfilm. Ställ att svalna.

Laga gärna till svampen och rotfrukterna några dagar i förväg.

Sås

3 msk äppelcidervinäger
2 msk senapsfrö
2 dl fiskfond
1 dl vittvin
3 dl grädde
salt, nymalen vitpeppar från kvarnen
1 svenskt äpple, skalat och fint tärnat

Krossa senapskornen lätt. Lägg dem i en kopp i äppelcidervinägern.

Koka upp fiskfond och vitt vin. Koka ihop till ca 2 dl återstår. Häll i grädden. Småputtra till ca 4 dl återstår. Rör i senap och vinägerblandningen. Koka upp på nytt. Salta och peppra.

Skala och tärna äpplet fint. Lägg tärningarna under fuktat papper tills lutfisken skall serveras.

Lutfisk

Koka lutfisken på vanligt sätt i mikro eller vanlig ugn.

Servering

Sila av lagen från svampen och rotfrukterna. Lägg gärna tillbaka kryddorna. Fördela lutfisken på fyra varma tallrik. Lägg en hög med svamp och rotfrukter bredvid, kall eller ljummen efter tycke och smak. Lägg äppelbitarna i den varma senapssåsen. Häll lite sås över varje bit lutfisk. Servera resten av såsen för sig. Bjud med nykokt potatis, gärna mandelpotatis.


Till sidans topp

Kockarnas lutfisk


Lutfiskpudding med skirat smör

Lutfisktartar med rödbetor

Lutfiskfritter med ”jerk”fänkål

Lutfisk ”escabeche” med örtsallad och rostad aioli

Lutfisk med syltade kantareller och rotfrukter

Lutfiskmiddag med sidfläsk och rödvinssås

Rökt lutfisk med kantarellsallad

Pelles heta lutfisk

Lätt och luftig lutfiskpudding

Lutfisksufflé

Lutfisk med paprikacrème

Lutfisk i kopp

Lutfisk med kaviarstuvad purjolök

Lutfisk i dillsås med ansjovis

Lutfisk på rimmat fläsk med grönärtsås

Thomas frasiga lutfisk

Allt om Lutfisk är ett samarbete mellan Lutfiskens vänner och Skärhamns Frys AB | skarhamnsfrys.se