Leif Mannerström

Lutfisk med kaviarstuvad purjolök

4 portioner


2 kg lutfisk, gärna mittbit

Låt lutfisken ligga i blöt några timmar, gärna över natten.
Koka lutfisken på vanligt sätt i ugnen eller mikron

Stuvning

2-3 av det vita och det ljusgröna av 2 - 3 purjolökar
1,5 dl creme fraiche
1,5 dl smör
1 msk orökt kaviar, Slotts eller Ejderns
Salt och peppar

Skölj purjolökarna väl. Skär dem i tunna strimlor. Fräs strimlorna i litet smör. Rör i crème fraîche, smör och kaviar. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar från kvarnen.

Fördela lutfisken på fyra varma tallrikar eller lägg upp den på ett fat med stuvningen runt omkring. Bjud med nykokt potatis.


Till sidans topp

Kockarnas lutfisk

Lutfiskpudding med skirat smör
Lutfisktartar med rödbetor
Lutfiskfritter med ”jerk”fänkål
Lutfisk ”escabeche” med örtsallad och rostad aioli
Lutfisk med syltade kantareller och rotfrukter
Lutfiskmiddag med sidfläsk och rödvinssås
Rökt lutfisk med kantarellsallad
Pelles heta lutfisk
Lätt och luftig lutfiskpudding
Lutfisksufflé
Lutfisk med paprikacrème
Lutfisk i kopp
Lutfisk med kaviarstuvad purjolök
Lutfisk i dillsås med ansjovis
Lutfisk på rimmat fläsk med grönärtsås
Thomas frasiga lutfisk