Allt om lutfisk
Start Klassisk lutfisk Modern lutfisk Kockarnas lutfisk Vänner Kontakt Press
Team Milkos recept Kockarnas recept


Citron och örtbakad lutfisk med kräft- och sparrisrisotto och sparrisskum

4 portioner


1 kg urvattnad lutfisk
1 citron, rivet skal och saft
1 klyfta vitlök
Persilja
1 dl rapsolja

Stycka fisken i 4 fina bitar. Salta. Vira in bitarna i plastfolie. Lägg dem på ett fat i micron. Baka på full effekt ca 5 minuter.

Hacka vitlök och persilja. Blanda med rapsolja. Svetta lite i en kastrull på spisen. Häll i citronsaft och det rivna skalet. Tag bort folien. Ringla olja över fisken lagd på ett ugnssäkert fat. Baka i ugnen på 200° i 5 minuter.

Risotto

6 dl grönsaksbuljong
3 dl vitt vin
3 dl avorioris
2 stora schalottenlökar
Olja och smör
3 msk färskost
5 små salladslökar
10 gröna sparrisar
200 g kräftstjärtar

Koka ihop vinet till 2/3 återstår. Koka upp buljongen. Blanda den med vinet. Fräs schalottenlök och riset någon minut i lite olja och smör. Häll i buljong vartefter tills riset absorberat vätskan. Rör hela tiden på medelstark värme. När riset är klart skall kornen fortfarande ha en liten kärna i mitten.

Skala sparrisen. Spar skalet till skummet. Förväll sparrisen någon minut i kokande vatten. Bevara 8 sparrisar hela. Hacka de resterande. Blanda i risotton tillsammans med färskosten, salladslöken och kräftstjärtarna. Salta och peppra.

Sparrisskum

4 gröna sparrisar + skal
1 stor schalottenlök
2 dl grönsaksbuljong
1 dl grädde
1 dl mjölk

Hacka lök och sparris. Fräs i lite olja och smör. Slå på buljong och grädde. Koka ihop. Mixa. Salta och peppra om så önskas. Sila. Häll i mjölken. Mixa med stavmixer strax före servering.


Till sidans topp

Team Milkos lutfisk

Vitlöksdoftande pocherad lutfisk
Saltbakad lutfisk med kalvsky
Parmalindad lutfisk på ljummen bulgursallad
Kavring- och havrepanerade lutfiskfärsbiffar
Lutfisk med vårens bönor och grönsaker
Lutfiskvårrulle med baconnubb
Lutfisktartar med löjrom och brödflarn
Dinkelströstekt lutfisk med varm tomatsallad
Grillad lutfisk med ärtsallad och krämig chililime/lingonyoghurt
Foliegrillad lutfisk med pepparrotstzatziki
Lutfisk på grovt bröd med örtpolentaburgare
Citron och örtbakad lutfisk med kräft och sparrisrisotto
Allt om Lutfisk är ett samarbete mellan Lutfiskens vänner och Skärhamns Frys AB | skarhamnsfrys.se