Allt om lutfisk
Start Klassisk lutfisk Modern lutfisk Kockarnas lutfisk Vänner Kontakt Press
Team Milkos recept Kockarnas recept


Vitlöksdoftande pocherad lutfisk med grönärtssås och salsa verde med gratinerat grovt grekiskt lantbröd

4 portioner


4 portionsbitar urvattnad lutfisk, ca 250 g
2 vitlöksklyftor
1 msk salt

Finhackad schalottenlök
7 dl grönsaksbuljong
2 dl torrt vitt vin
500 g gröna ärtor
1 dl matlagningsgrädde
1 msk smör
Salt, cayennepeppar

Grekiskt grovt lantbröd
Gräslök
Persilja
1/2 vitlöksklyfta
2 msk kapris
2 sardeller i olja
1 msk citronsaft + 1 tsk raspat citronskal
Vitpeppar

Vattna ur lutfisken några timmar, gärna över natten. Skär den i portionsbitar. Finhacka vitlöken. Blanda med saltet. Gnid in lutfiskbitarna med vitlökssaltet. Vira in dem i plastfolie. Koka dem 6 minuter i micron på hög effekt. Låt vila 2 minuter före servering.

Svetta schalottenlöken med smöret i en kastrull. Häll i vinet. Koka ihop till hälften. Häll på buljongen. Sjud 20 minuter. Häll i ärtorna. Sjud 5 minuter till. Mixa med grädden till en slät sås. Smaka av med salt och vitpeppar.

Mixa gräslök, persilja, vitlök, kapris, sardeller och citronsaft. Smaksätt med citronraspet. Ställ att mogna i kylen i 20 minuter. Kantskär brödet. Bred salsa verde på skivorna. Rosta dem i ugnen på 200° i 5 minuter.

Garnera gärna med kaprisbär.


Till sidans topp

Team Milkos lutfisk

Vitlöksdoftande pocherad lutfisk
Saltbakad lutfisk med kalvsky
Parmalindad lutfisk på ljummen bulgursallad
Kavring- och havrepanerade lutfiskfärsbiffar
Lutfisk med vårens bönor och grönsaker
Lutfiskvårrulle med baconnubb
Lutfisktartar med löjrom och brödflarn
Dinkelströstekt lutfisk med varm tomatsallad
Grillad lutfisk med ärtsallad och krämig chililime/lingonyoghurt
Foliegrillad lutfisk med pepparrotstzatziki
Lutfisk på grovt bröd med örtpolentaburgare
Citron och örtbakad lutfisk med kräft och sparrisrisotto
Allt om Lutfisk är ett samarbete mellan Lutfiskens vänner och Skärhamns Frys AB | skarhamnsfrys.se