Allt om lutfisk
Start Klassisk lutfisk Modern lutfisk Kockarnas lutfisk Vänner Kontakt Press
Team Milkos recept Kockarnas recept


Dinkelströstekt lutfisk med varm tomatsallad och morotsstripes

4 portioner


1 kg urvattnad lutfisk
4 dl dinkelflingor
2 uppvispade ägg
Vetemjöl till panering
Salt och vitpeppar
Smör till stekning

400 g kvistkörsbärstomater
10 g basilika
80 g rödlök i klyftor
4 msk vit balsamvinäger
2 msk olivolja
Flingsalt och grovmalen svartpeppar

600 gr snittmorötter ”späda”
1 l grönsaksbuljong

Vattna ur lutfisken över natten. Skär den i fyra portionsbitar. Svep in dem i plastfolie. Koka dem på vanligt sätt i micron. Ställ att svalna. Tag bort folien. Salta och peppra. Vänd lutfiskbitarna i vetemjöl, sedan i det uppvispade ägget och sist i dinkelflingorna. Stek på medelhög värme i stekpanna med smör, tills de har fått en gyllenbrun yta. Lägg över på hushållspapper för att ta bort överflödigt fett.

Klipp kvistarna till fyra tomater per kvist. Stek 4 minuter i ugn på 200°.

Blanda till vinägretten med basilikan, rödlöken, balsamvinägern och olivoljan. Smaka av med salt och svartpeppar.

Putsa morötterna. Förväll dem i buljongen i ca 2 minuter. Det skall finnas litet spänst kvar.

Häll vinägretten över tomaterna, när ni skall servera lutfisken.


Till sidans topp

Team Milkos lutfisk

Vitlöksdoftande pocherad lutfisk
Saltbakad lutfisk med kalvsky
Parmalindad lutfisk på ljummen bulgursallad
Kavring- och havrepanerade lutfiskfärsbiffar
Lutfisk med vårens bönor och grönsaker
Lutfiskvårrulle med baconnubb
Lutfisktartar med löjrom och brödflarn
Dinkelströstekt lutfisk med varm tomatsallad
Grillad lutfisk med ärtsallad och krämig chililime/lingonyoghurt
Foliegrillad lutfisk med pepparrotstzatziki
Lutfisk på grovt bröd med örtpolentaburgare
Citron och örtbakad lutfisk med kräft och sparrisrisotto
Allt om Lutfisk är ett samarbete mellan Lutfiskens vänner och Skärhamns Frys AB | skarhamnsfrys.se