Foto: Magnus Skoglöf
Thomas Sjögren
Thomas frasiga lutfisk
Ulf Elving är en av pionjärerna bakom det första sällskapet Lutfiskens Vänner. Han föreslår friterad lutfisk vid sidan av den klassiska lutfisken på julbordet.
– Prova själv, bjud barnen på friterad lutfisk i stället för fish and chips eller lasagne. De kommer att älska det, jag vågar nästan lova!
Läs artikeln på Mitt Kök >>
Recept
Frasig lutfisk med sojamajonnäs, romansallad, lime och sötsur gurka
Receptet lämpar sig bra för den som ännu inte provat lutfisk eller för den som vill försöka sig på något helt annat än det klassiska. Ett modernt recept med höga smaker, inspirerat av Sydostasien.
4 portioner
Frasig lutfisk
800 g lutfisk, urvattnad och skinnad
3 dl panko (grovt japanskt ströbröd)
2 hela ägg
3 dl vetemjöl
1 l olja (till fritering)
Chili explosion eller chiliflagor
Salt
Sojamajonnäs
2 hela ägg
4 dl matolja
1 tsk osötad senap
1 lime
0,5 dl japansk soja
Sötsur gurka
1 liten gurka
1 dl fisksås
3 lime
1 dl strösocker
1 röd chili
Garnering
1 huvud romansallad
2 salladslökar
1 kruka koriander
Gör så här:
Lutfisken
Skär i 8 fina bitar. Linda in i plastfolie och värm i mikron cirka 4 minuter på full effekt.
Låt bitarna rinna av på handduk eller hushållspapper. Kyl.
Sojamajonnäsen
Mixa äggen med stavmixer eller matberedare tillsammans med soja, senap och pressad lime. Häll i oljan i en tunn stråle medan du mixar försiktigt så att den inte spricker. Smaka av – behövs mer soja och lime?
Sötsura gurkan
Blanda fisksås och socker med rivet limeskal och pressad limejuice.
Hyvla eller skär gurkan så tunt som möjligt (prova osthyveln). Skölj och dela chilin och ta ur kärnorna. Hacka den fint.
Blanda allt i en skål och låt ligga och dra tills det ska serveras.
Garnering
Skölj salladsbladen.
Ansa och strimla salladslöken tunt.
Hacka koriandern grovt, ta med stjälkarna också.
När det är dags att servera:
Salta fiskbitarna lätt. Vispa sönder äggen med en gaffel. Vänd fisken i vetemjöl, sedan i de vispade äggen och avsluta med panko. Lägg på en ny tallrik.
Värm oljan i en fritös eller kastrull till 170 grader.
Lägg i fiskbitarna och fritera gyllenbruna. Lyft upp dem försiktigt och låt rinna av på hushållspapper. Krydda med salt och chili explosion.
Lägg upp fisken och tillbehören i skålar och ställ ut på bordet. Servera family style. Eller: lägg lite sojamajonnäs i ett salladsblad, lägg på den friterade fisken och toppa med sötsur gurka, koriander och salladslöken. Ät som en wrap.
Smaklig spis!
Till sidans topp
|
|