Pelle Johansson
Rökt lutfisk med kantarellsallad och krämig gräslöksås
4 portioner
1 paket skinn- och benfri lutfisk
salt, nymalen svartpeppar
Vattna ur lutfisken i kallt vatten över natten. Kallrök lutfisken med alspån ca 40 minuter. Peppra fisken med nymalen svartpeppar och salt. Sätt ugnen på 200°. Låt den bli varm.
Baka lutfisken under lock i en ugnssäker form med 5 dl vatten ca 40 minuter.
Tag upp fisken. Låt den kallna. Skär den i tunna skivor.
Sallad
1 hackad schalottenlök
200 g små kantareller
salt, nymalen vitpeppar
100 g babyspenat
1 msk olivolja
1 msk citronsaft
Svetta den hackade schalottenlöken i litet smör. Tag upp den ur stekpannan. Lägg den på hushållspapper.
Stek nu kantarellerna knapriga. Salta och peppra. Tag upp svampen. Lägg den på hushållspapper att svalna.
Blanda schalottenlök, kantareller och spenat. Rör samman olja och citron. Vänd ner den i salladen. Smaka av med salt och peppar.
Gräslöksdressing
1 rå äggula
1 kokt äggula
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk Dijonsenap
1 pressad klyfta vitlök
2 dl rapsolja
salt, nymalen vitpeppar
en gnutta socker
2 msk hackad gräslök
Koka ett ägg två minuter. Spola av det i kallt vatten. Klyv ägget. Tag vara på gulan.
Rör samman de bägge äggulorna med vinägern och senapen. Pressa över vitlöksklyftan. Rör ner oljan, droppvis till en början. Smaka av med salt, peppar och en gnutta socker. Hacka gräslöken fint. Rör ner den i såsen..
Till sidans topp
|
|