Werner Vögeli

Lutfisksufflé

4 portioner


3 dl kokt finrensad lutfisk
3 ägg
3 dl vispgrädde
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 tsk maizena
Salt, grovmalen peppar

Garnering

Fräs smör och vetemjöl. Späd med grädden till en tjock smet. Koka sakta fem minuter, medan ni vispar hela tiden. Låt såsen svalna. Rör ner gulorna en i sänder och maizenan. Rör smeten fem minuter. Blanda ner lutfisken. Salta och peppra med nymalen peppar.

Sätt ugnen på 200 - 225°. Låt den bli varm.

Smörj och bröa en suffléform, ca 1 l stor, eller fyra portionsformar. Vispa äggvitorna mycket hårt. Vänd försiktigt ner dem i smeten. Häll smeten i formen/formarna. Grädda i drygt 40 minuter.

Servera sufflén genast med smält smör.

En kaviarsås smakar också gott till.

Gör en god vit sås. Smaksätt den med orökt svensk kaviar, Abbas Slottskaviar eller Ejderns Smörgåskaviar, till önskad styrka och smak.


Till sidans topp

Kockarnas lutfisk

Lutfiskpudding med skirat smör
Lutfisktartar med rödbetor
Lutfiskfritter med ”jerk”fänkål
Lutfisk ”escabeche” med örtsallad och rostad aioli
Lutfisk med syltade kantareller och rotfrukter
Lutfiskmiddag med sidfläsk och rödvinssås
Rökt lutfisk med kantarellsallad
Pelles heta lutfisk
Lätt och luftig lutfiskpudding
Lutfisksufflé
Lutfisk med paprikacrème
Lutfisk i kopp
Lutfisk med kaviarstuvad purjolök
Lutfisk i dillsås med ansjovis
Lutfisk på rimmat fläsk med grönärtsås
Thomas frasiga lutfisk