Nils-Emil Ahlin
Lutfiskpudding med skirat smör
4 portioner
1 kg lutfisk
250 g mandelpotatis
2 små finhackade gula lökar
1/2 huvud savoykål
Sås
2 msk vetemjöl
2 msk smör
4 dl gräddmjölk
Skånsk senap
Salt, peppar från kvarnen
Äggstanning
4 ägg
4 dl gräddmjölk
Salt, peppar från kvarnen
Vattna ur lutfisken några timmar, gärna över natten. Koka den på vanligt sätt. Låt lutfisken svalna. Plocka den i mindre bitar. Rensa bort skinn och ben. Ställ åt sidan.
Skala mandelpotatisen. Koka den i lätt saltat vatten. Den mosar sig kanske en aning, men det gör ingenting.
Strimla kålen ganska grovt. Koka den i lätt saltat vatten. Låt den rinna av väl.
Fräs löken i litet smör utan att den får ta färg.
Koka såsen på vanligt sätt. Salta och peppra. Krydda med senap efter smak.
Sätt ugnen på 175°. Låt den bli varm.
Smöra en lagom stor ugnssäker form. Bottna med potatisen skuren i skivor. Lägg på lutfisken och löken. Salta och peppra
en aning. Ringla över såsen. Lägg på savoykålen.
Vispa ihop ägg och mjölk. Salta och peppra. Häll äggstanningen över kålen i formen. Stick med en gaffel, så äggstanningen fördelar sig jämt i formen.
Grädda puddingen i ugnen ca 15 minuter, så den får vacker färg. Täck formen med alfolie. Sänk värmen till 130 - 140°. Grädda vidare till äggstanningen stelnat, cirka 45 minuter.
Bjud puddingen med skirat smör.
Till sidans topp
|
|