Allt om lutfisk
Start Klassisk lutfisk Modern lutfisk Kockarnas lutfisk Vänner Kontakt Press
Värt att veta Recept Menyer En svensk middag Tillbehör

Lutfiskens Dag, en gastronomisk högtid!

Lutfiskens Dag har blivit vår nya svenska mathelg på hösten. Den infaller fredagen före Alla helgons dag. Det betyder i år fredagen den 3 november.

Lutfisken har självklart rätt till en egen dag, liksom kräftorna, surströmmingen och gåsen. Den utgör sedan 1500-talet en omistlig del av vårt gastronomiska kulturarv.

Valet av fredagen före Alla helgons dag som Lutfiskens Dag var också mycket lätt. Många svenskar har under de senaste åren börjat äta lutfisk redan till Allhelgonahelgen, då säsongens lutfisk har premiär i våra livsmedelsbutiker.

Lutfisken skulle annars ha kunnat firas när som helst under året, i alla fall om vi tittar tillbaka i vår historia. Den serverades förr som huvudrätt vid helger och andra festliga tillfällen under årets alla månader. Ett bröllop i Skåne var exempelvis otänkbart utan lutfisk vid minst en av middagarna. Många skåningar äter förresten fortfarande lutfisk till påsk.

Lutfiskens Vänner som en gång i tiden tog initiativet till Lutfiskens Dag har nu sällskap spridda över hela landet. De firar alla högtidsdagen genom att samlas till säsongens premiär på lutfisk.

– Vårt initiativ låg verkligen rätt i tiden, lutfisken är mer aktuell än någonsin, berättar de. Både våra medlemmar och många professionella kockar har upptäckt att lutfisk kan lagas på många nya goda sätt, vilket fått till följd att lutfisken än en gång håller på att bli en festfisk på modet.

Pionjärerna bakom det första sällskapet Lutfiskens Vänner var några av Sveriges mest matkunniga yrkesmän och matentusiaster som Tore Wretman, stjärnkocken Christer Lingström, vinskribenten Bengt-Göran Kronstam och radions Ulf Elfwing.

På bilden: Lutfisk på äggakaka med bondsås, Recept från Lutfiskens Vänner i Skåne

Till sidans topp

Värt att veta


Årets lutfisk

Lutfiskens dag

Lutfisk förr och nu

Vad varje svensk bör veta om lutfisk

Den nyttiga lutfisken

Lutfisk till jul

Lutfiskens kvalitet

Köpa lutfisk

Lutfisk i Norge

Lutfiskens museum

Allt om Lutfisk är ett samarbete mellan Lutfiskens vänner och Skärhamns Frys AB | skarhamnsfrys.se