Allt om lutfisk
Start Klassisk lutfisk Modern lutfisk Kockarnas lutfisk Vänner Kontakt Press
Värt att veta Recept Menyer En svensk middag Tillbehör

Var rädd om dig. Ät lutfisk till jul.

Lutfisk är rena hälsokosten jämfört med den övriga feta julmaten. Lutfisken är mager, praktiskt taget fettfri – speciellt om den serveras med en mager vitsås i måttliga mängder, innehåller mycket proteiner och ger oss samtidigt värdefulla mineraler och spårämnen som selen, D-vitaminer och jod.

Julbordet bjuder mycken fet mat, som vi inte är tränade att äta så mycket av. Fet mat kan vara särskilt besvärande för diabetiker och människor som lider av gall-, mag- och tarmbesvär.

Här kan lutfisken ge goda hälsoeffekter. Den är alkalisk och hjälper oss att neutralisera överskottet av saltsyra som den feta maten ger upphov till. Lutfisk bör därför självklart inta en hedersplats på julbordet både ur medicinsk och gastronomisk synpunkt.

Lutfiskens näringsvärden

Genomsnitt för 100 g lutfisk lutad av långa:
Protein 6,0 g
Fett 0,1 g
Kolhydrater 0 g
Energivärde 25 kcal/100kJ
Dagsbehov protein 45 – 65 g
En normalportion lutfisk 3 – 4 hg
En normalportion ger alltså 18 – 24 g protein

Till sidans topp

Värt att veta


Årets lutfisk

Lutfiskens dag

Lutfisk förr och nu

Vad varje svensk bör veta om lutfisk

Den nyttiga lutfisken

Lutfisk till jul

Lutfiskens kvalitet

Köpa lutfisk

Lutfisk i Norge

Lutfiskens museum

2014 | Allt om Lutfisk är ett samarbete mellan Lutfiskens vänner och Skärhamns Frys AB | skarhamnsfrys.se