Allt om lutfisk
Start Klassisk lutfisk Modern lutfisk Kockarnas lutfisk Vänner Kontakt Press
Värt att veta Recept Menyer En svensk middag Tillbehör

Varför håller lutfisken alltid så hög kvalitet?

Lutfisken har hållit en mycket hög och jämn kvalitet under en följd av år till glädje för alla lutfiskälskare – något som vi inte alltid var bortskämda med.

Den förbättrade kvaliteten beror bland annat på att båtarna som nu ger sig ut på långafiske är större än båtarna som användes tidigare.

Dessa nya båtar djupfryser fångsterna under de första veckorna de ligger ute på fångstfälten. De sista fångsterna bara isas. Det är bara dessa långor som går till torkning och sedan blir lutfisk. De är därför färskare än den långa som tidigare användes som råvara till lutfisk. All långa från den först fångade till den sist fångade användes då som råvara till torrfisk.

Torkningen av långa är dessutom inte längre beroende av vädret för huvudparten av fisken. Minst 90 procent torkas maskinellt inomhus, 70 procent utan skinn och 30 procent med. Torkningen inomhus ger en säkrare och högre kvalitet på torrfisken än torkningen utomhus. Resultatet blir lutfisk av högre kvalitet.

Långa torkas i Norge och Sverige.

På bilden: Lutfisk med sparris- och dragonsås

Till sidans topp

Värt att veta


Årets lutfisk

Lutfiskens dag

Lutfisk förr och nu

Vad varje svensk bör veta om lutfisk

Den nyttiga lutfisken

Lutfisk till jul

Lutfiskens kvalitet

Köpa lutfisk

Lutfisk i Norge

Lutfiskens museum

2014 | Allt om Lutfisk är ett samarbete mellan Lutfiskens vänner och Skärhamns Frys AB | skarhamnsfrys.se