Östergötlands LutfiskakademiLutfiskplättar med kräft- och rotsaksragu och kindagurkcrème4 portionerPlättar500 g kokt benfri lutfisk500 g kokt pressad potatis 2 ägg 1 dl vetemjöl 1 tsk salt 2 krm malen kryddpeppar 1 dl vispgrädde Smör Ragu3 dl grönsaksbuljong5 dl rotsaker skurna i tärningar, morot, palsternacka, rotselleri 1/4 kryddmått saffran 3 msk vit maizenaredning 1 burk kräftstjärtar, 360 g 1/2 dl finhackad dill Salt, nymalen peppar Kindacrème5 färsksaltade Kindagurkor1/2 1 dl crème fraîche Mosa lutfisken. Blanda den med resten av ingredienserna till plättarna. Hetta upp en stekpanna med lite smör. Klicka i smeten, som potatisplättar. Stek dem till vacker färg på båda sidor. Håll plättarna varma. Koka rotsakerna knappt mjuka i buljongen. Smaka av med saffran, salt och persilja. Rör ner maizenaredningen. Koka upp. Håll varmt. Vänd ner kräftstjärtar och dill strax före serveringen. Kärna ur gurkorna. Mixa dem med crème fraiche. Fördela rotsaksragun på fyra varma tallrikar. Toppa med plättarna. Ringla gurkcrèmen över. Till sidans topp |