Östergötlands Lutfiskakademi

Lutfiskplättar med kräft- och rotsaksragu och kindagurkcrème

4 portioner


Plättar

500 g kokt benfri lutfisk
500 g kokt pressad potatis
2 ägg
1 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 krm malen kryddpeppar
1 dl vispgrädde
Smör

Ragu

3 dl grönsaksbuljong
5 dl rotsaker skurna i tärningar, morot, palsternacka, rotselleri
1/4 kryddmått saffran
3 msk vit maizenaredning
1 burk kräftstjärtar, 360 g
1/2 dl finhackad dill
Salt, nymalen peppar

Kindacrème

5 färsksaltade Kindagurkor
1/2 ­ 1 dl crème fraîche

Mosa lutfisken. Blanda den med resten av ingredienserna till plättarna. Hetta upp en stekpanna med lite smör. Klicka i smeten, som potatisplättar. Stek dem till vacker färg på båda sidor. Håll plättarna varma.

Koka rotsakerna knappt mjuka i buljongen. Smaka av med saffran, salt och persilja. Rör ner maizenaredningen. Koka upp. Håll varmt.

Vänd ner kräftstjärtar och dill strax före serveringen. Kärna ur gurkorna. Mixa dem med crème fraiche.

Fördela rotsaksragun på fyra varma tallrikar. Toppa med plättarna.

Ringla gurkcrèmen över.


Till sidans topp

Koka modern lutfisk

ViktVäktarnas recept

Lutfiskakademiens recept

Lutfisk med trattkantareller, äpple, bacon och dill
Grönärtssoppa med lutfiskmousseline
Lutfisk med jordärtskockor, limesås och friterad ansjovis
Lutfiskplättar med kräft- och rotsaksragu

Recept från Lutfiskens vänner