Allt om lutfisk
Start Klassisk lutfisk Modern lutfisk Kockarnas lutfisk Vänner Kontakt Press
Moderna lutfiskmenyer Moderna lutfiskrecept

Östergötlands Lutfiskakademi

Grönärtssoppa med lutfiskmousseline, kroppkaka med rökt lax och grillad brioche

6 portioner


Grönärtssoppa

500 g frysta ärtor
1 liten finhackad gul lök
1/2 msk smör
1 dl torrt vitt vin
7 1/2 dl kycklingbuljong
2 1/2 dl mjölk
2 dl grädde
Salt, nymalen peppar

Lutfiskmousseline

750 g urvattnad lutfisk
1 litet ägg
1 dl grädde
1/2 - 1 msk senap
1 msk finhackad koriander
Salt
Nymalen peppar

Kroppkaka med rökt lax

25 g tärnad rökt lax
1 msk finhackad rödlök
1/2 msk finhackad gräslök
200 g kokt pressad potatis, helst mandel
50 g mjöl, cirka 1 dl
1/2 ägg
Salt, nymalen vitpeppar

Börja med lutfiskmousselinen.

Sätt ugnen på 175°. Låt den bli varm.

Lägg fisken i en smord ugnssäker form. Sätt in den i ugnen. Låt stå ca 15 minuter. Tag ut formen. Låt fisken svalna. Rensa och mixa fisken. Tillsätt ägget, grädden, senapen och koriandern. Smaka av med salt och peppar. Fyll smeten i smorda runda formar. Täck med folie. Grädda i vattenbad tills innertempe-raturen är 65°. Lossa och stjälp upp mousselinerna. Håll dem varma.

Fräs ärtorna och löken till soppan i smöret i en gryta. Häll i vinet. Koka några minuter. Häll på så mycket av buljongen att ärtorna täcks. Koka 5 minuter.

Mixa ärtorna. Passera massan. Häll den tillbaka i grytan. Tillsätt resten av buljongen, mjölken och grädden. Koka utan lock i 5 minuter. Smaka av. Krydda med salt och peppar. Håll soppan varm.

Fräs laxen och löken till kroppkakorna lätt i smöret. Rör ner gräslöken. Blanda potatisen med mjölet och ägget till en deg. Krydda med lite salt och peppar. Forma till små bollar. Fyll dem med laxhacket. Koka kroppkakorna i lättsaltat vatten tills de flyter upp. Bryn dem lätt i lite smör.

Häll upp soppan i fyra varma tallrikar. Toppa med mousselinerna och kroppkakorna.


Till sidans topp

Koka modern lutfisk

ViktVäktarnas recept

Lutfiskakademiens recept

Lutfisk med trattkantareller, äpple, bacon och dill
Grönärtssoppa med lutfiskmousseline
Lutfisk med jordärtskockor, limesås och friterad ansjovis
Lutfiskplättar med kräft- och rotsaksragu

Recept från Lutfiskens vänner

Allt om Lutfisk är ett samarbete mellan Lutfiskens vänner och Skärhamns Frys AB | skarhamnsfrys.se