Hjortronpannacotta med egen sås4 portioner3 blad gelatin 1 vaniljstång 4 dl vispgrädde 1 dl mjölk 4 msk socker 200 g hjortron Hjortronsås1 dl socker1/2 dl vatten 250 g hjortron 1/2 dl torrt vitt vin 1/2 dl fruktsoda Garneringhjortron4 kvistar mynta Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Klyv vaniljstången på längden. Häll grädde, mjöl och socker i en kastrull. Skrapa ner vaniljfröna i kastrullen. Lägg i barken. Sjud upp blandningen. Ta kastrullen från värmen. Krama ur gelatinbladen. Smält dem i den varma gräddmjölken. Lägg i hjortronen. Ställ att svalna. Rör om då och då. Ta upp barken. Passera genom finmaskig sil. Fördela i fyra portionsformar och ställ dem kallt. Koka socker och vatten tills sockret löser sig. Mixa hjortronen till såsen. Passera såsen genom finmaskig sil. Smaka av med vinet och fruktsodan. Häll upp såsen i en skål. Ställ svalt. Stjälp upp pannacottan på djupa tallrikar. Garnera med några vackra hjortron och några fräscha blad mynta strax före servering. Bjud såsen bredvid. Till sidans topp |
|