Allt om lutfisk
Start Klassisk lutfisk Modern lutfisk Kockarnas lutfisk Vänner Kontakt Press
Värt att veta Recept Menyer En svensk middag Tillbehör
Desserter

Fylld chokladbakelse med chokladsorbet

4 portioner


Chokladmousse

100 g osötad choklad, helst Valrhona pur Caraïbe
100 g osötat kakaopulver
60 g smält smör
7 äggulor
80 g socker
7 äggvitor
125 g socker

Chokladsås

1,5 dl mjölk
100 g hackad osötad choklad, helst Valrhona pur Caraïbe

Kaffesås

1 rågad msk kaffepulver
1 msk florsocker
2 dl vispgrädde

Chokladsorbet 3,5 dl vatten
125 g socker
250 g osötad choklad, Valrhona pur Caraïbe

Servering

florsocker
kakaopulver

Mousse

Smält chokladen i vattenbad. Rör ner kakaon och det smälta smöret.

Vispa äggulorna vitt och pösigt med 80 g socker

Vispa äggvitorna till fast skum med 125 g socker.

Blanda alla tre med spatel till en mousse.

Låt den vila kallt en timme.

Chokladsås

Krossa chokladen. Koka upp 1,5 dl mjölk. Häll den över chokladen. Rör tills chokladen smälter. Ställ åt sidan.

Kaffesås

Koka upp grädden med sockret så att det löser sig. Rör i kaffepulvret. Ställ åt sidan.

Sätt ugnen på 180°. Låt den bli varm.
Smöra fyra ugnsäkra formar, 5 cm i diameter och 3 centimeter höga. Fyll dem till hälften med chokladmoussen. Baka dem 10-12 minuter. Låt dem kallna något.

Smöra fyra nya formar. Tag ut bakelserna ur de första formarna. Sätt dem i de nya.

Gröp ur mitten av bakelserna med en tesked till bouchéer. Sätt in formarna genast i frysen låt dem stå där 30 minuter.

Fyll formarna helt upp med den chokladmousse som finns kvar. Ställ tillbaka formarna i frysen.

Chokladsorbet

Krossa chokladen i bitar. Smält den i vattenbad.

Koka upp vattnet och sockret. Häll sockerlagen i chokladen. Rör om väl. Kör i sorbetmaskin.

Servering

Sätt ugnen på 200°. Låt den bli varm.

Baka formarna i 7 minuter.

Pudra fyra assietter med florsocker och kakao i ett vackert mönster. Stjälp upp bakelserna i mitten på assietterna. Ringla över kaffesåsen och chokladsåsen.

Bakelserna skall vara mjuka och rinnande inuti. Servera chokladsorbet på en liten assiett för sig.

Alla delar av denna dessert kan göras några dagar i förväg utom chokladsorbeten.

Till sidans topp

Drycker

Såser

Desserter

Röd bärsoppa med tequilaglass
Vaniljchiboust med lingonpuré
Fylld chokladbakelse med chokladsorbet
Champagnesorbet
Hjortronpannacotta med egen sås
Allt om Lutfisk är ett samarbete mellan Lutfiskens vänner och Skärhamns Frys AB | skarhamnsfrys.se