Vaniljchiboust med lingonpuré4 portionerMandelbotten200 g mandelmassa2 ägg rivet skal av 1/2 apelsin Lingonpuré2 blad gelatin4 dl lingon 1/2 dl råsocker rivet skal och pressad saft av 1/2 apelsin Vaniljkräm3 gelatinblad1 vaniljstång 2 1/2 dl mjölk 3 äggulor 2 msk socker 2 msk maizena majsstärkelse Maräng120 g socker ca 1 1/3 dl1 dl vatten 3 äggvitor 1 msk socker Karamellisering1/2 – 1 dl råsockerSätt ugnen på 175°. Smörj och bröa väl en form med löstagbar kant, 20-22 cm i diameter. Riv mandelmassan grovt. Blanda den med äggen och det rivna apelsinskalet. Bred ut smeten i formen. Grädda mitt i ugnen 25 – 35 minuter. Låt svalna något. Lossa kakan. Lägg tillbaka kakan i den väl rengjorda formen. Blötlägg gelatinbladen till lingonpurén i kallt vatten. Mixa lingon, socker och rivet apelsinskal till en puré. Krama ur gelatinbladen. Lägg dem i en kastrull. Häll i apelsinsaften. Värm tills gelatinbladen smält. Rör ner blandningen i lingonpurén. Häll den över mandelbotten i formen. Ställ kallt. Blötlägg gelatinbladen till vaniljkrämen i kallt vatten. Klyv vaniljstången på längden. Häll mjölken i en kastrull. Skrapa ner vaniljfröna. Lägg i barken. Sjud upp medan ni rör om. Tag upp barken. Vispa äggulor, socker och maizena. Häll i vaniljmjölken. Vispa samman blandningen. Häll den tillbaka i kastrullen. Sjud upp. Rör hela tiden. Krama ur gelatinbladen. Rör ner och smält dem i den varma vaniljkrämen. Sila genom finmaskig sil. Täck med plastfolie. Ställ att svalna. Koka upp vatten och socker till marängen. Koka upp till 120°. Mät med digital eller hushållstermometer. Vispa under tiden äggvitorna till skum. Häll i sockret i en fin stråle. Vispa marängen styv. Häll den heta sockerlagen i en fin stråle i marängen. Vispa hela tiden. Fortsätt vispa sakta tills marängen har svalnat. Rör ner vaniljkrämen. Häll blandningen i formen över lingonpurén. Täck över. Ställ i frysen ca 30 minuter. Strö över råsockret. Karamellisera i ugnen på grillvärme eller bränn av med gasolbrännare. Lossa kanten, skär i bitar. Istället för att bränna av ytan kan ni garnera med lingon. Till sidans topp |
|