Desserter

Vaniljchiboust med lingonpuré

4 portioner


Mandelbotten

200 g mandelmassa
2 ägg
rivet skal av 1/2 apelsin

Lingonpuré

2 blad gelatin
4 dl lingon
1/2 dl råsocker
rivet skal och pressad saft av 1/2 apelsin

Vaniljkräm

3 gelatinblad
1 vaniljstång
2 1/2 dl mjölk
3 äggulor
2 msk socker
2 msk maizena majsstärkelse

Maräng

120 g socker ca 1 1/3 dl
1 dl vatten
3 äggvitor
1 msk socker

Karamellisering

1/2 – 1 dl råsocker

Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa väl en form med löstagbar kant, 20-22 cm i diameter.

Riv mandelmassan grovt. Blanda den med äggen och det rivna apelsinskalet. Bred ut smeten i formen. Grädda mitt i ugnen 25 – 35 minuter. Låt svalna något. Lossa kakan. Lägg tillbaka kakan i den väl rengjorda formen.

Blötlägg gelatinbladen till lingonpurén i kallt vatten. Mixa lingon, socker och rivet apelsinskal till en puré.

Krama ur gelatinbladen. Lägg dem i en kastrull. Häll i apelsinsaften. Värm tills gelatinbladen smält. Rör ner blandningen i lingonpurén. Häll den över mandelbotten i formen. Ställ kallt.

Blötlägg gelatinbladen till vaniljkrämen i kallt vatten. Klyv vaniljstången på längden.

Häll mjölken i en kastrull. Skrapa ner vaniljfröna. Lägg i barken.

Sjud upp medan ni rör om. Tag upp barken.

Vispa äggulor, socker och maizena. Häll i vaniljmjölken. Vispa samman blandningen. Häll den tillbaka i kastrullen. Sjud upp. Rör hela tiden.

Krama ur gelatinbladen. Rör ner och smält dem i den varma vaniljkrämen. Sila genom finmaskig sil. Täck med plastfolie. Ställ att svalna.

Koka upp vatten och socker till marängen. Koka upp till 120°. Mät med digital eller hushållstermometer. Vispa under tiden äggvitorna till skum. Häll i sockret i en fin stråle. Vispa marängen styv.

Häll den heta sockerlagen i en fin stråle i marängen. Vispa hela tiden. Fortsätt vispa sakta tills marängen har svalnat.

Rör ner vaniljkrämen. Häll blandningen i formen över lingonpurén. Täck över. Ställ i frysen ca 30 minuter.

Strö över råsockret. Karamellisera i ugnen på grillvärme eller bränn av med gasolbrännare.

Lossa kanten, skär i bitar.

Istället för att bränna av ytan kan ni garnera med lingon.

Till sidans topp

Drycker

Såser

Desserter

Röd bärsoppa med tequilaglass
Vaniljchiboust med lingonpuré
Fylld chokladbakelse med chokladsorbet
Champagnesorbet
Hjortronpannacotta med egen sås