Allt om lutfisk
Start Klassisk lutfisk Modern lutfisk Kockarnas lutfisk Vänner Kontakt Press
Värt att veta Recept Menyer En svensk middag Tillbehör

Lutfisk hör till det nyttigaste vi kan äta!

Det är glädjande att intresset för fisk hunnit ifatt de gamla näringsrekommendationerna. Allt fler svenskar äter fisk och gillar att äta fisk. Det är idag enbart 12 procent av svenskarna som på grund av allergi eller matpreferenser inte äter fisk.

Varför intresset för fisk har ökat kan man alltid spekulera över. En orsak är säkert att duktiga kockar har skapat spännande, nya rätter.

All fisk är mager mat. Även den fetaste fisk innehåller mindre fett än en vanlig falukorv. Lutfisken är dessutom extremt mager och nyttig mat. Den består nästan helt av värdefullt protein. Den lilla mängd fett som ingår i lutfisken är till yttermera visso rikt på så kallade omega-3-fetter, sådana fetter som vi behöver för att må bra.

Av professor Stephan Rössner, chef för Överviktsenheten på Huddinges Sjukhus, får vi veta att fett i fisk har hälsoeffekter på blodets levringssystem och motverkar nedbrytande processer i kroppen. Fettet behövs för våra nervtrådar, för leder och hud.

Tanken att man blir intelligent av fisk är faktiskt inte heller bara en myt. Det finns data som antyder att fiskätare klarar sig lite bättre i skolan och att dyslektiker som ofta serveras fisk får lättare att läsa och skriva rätt. Många ålänningar påstår att de är så intelligenta på grund av att de äter så mycket strömming.

Lutfisken innehåller bara 25 kalorier per 100 g. En normalportion är 300 – 400 g. Det betyder att du blir rejält mätt av bara fisken på mindre än 100 kalorier. Det är en halv ostsmörgås eller ett stort äpple.

Stephan Rössner påpekar dock att om en rätt blir nyttig eller inte beror på tillbehören. Tänker vi oss för och väljer de rätta tillbehören finns det alla möjligheter att laga lutfisken till verkligt nyttig smalmat. Det gäller för Klassisk Lutfisk men framför allt för Modern Lutfisk, som ju ofta är rätter, där vi hämtar inspiration och spännande smaker från länderna kring Medelhavet. Lutfisk är därför mat för moderna människor som ju ofta tränar och tänker på sin hälsa också när det gäller valet av mat.

På bilden: Parmalindad lutfisk på ljummen bulgursallad med vårens primörer


Till sidans topp

Värt att veta

Lutfiskens dag
Lutfisk förr och nu
Vad varje svensk bör veta om lutfisk
Den nyttiga lutfisken
Lutfisk till jul
Lutfiskens kvalitet
Köpa lutfisk
Lutfisk i Norge
Lutfiskens museum
Allt om Lutfisk är ett samarbete mellan Lutfiskens vänner och Skärhamns Frys AB | skarhamnsfrys.se