Allt om lutfisk
Start Klassisk lutfisk Modern lutfisk Kockarnas lutfisk Vänner Kontakt Press
Värt att veta Recept Menyer En svensk middag Tillbehör

Lutfisk i Norge

Det våras för lutfisken också i Norge, lutfiskens andra hemland i världen. Lutfisken har där blivit festfisk de senaste 15 åren. Fisken på modet.

Våra norska vänner har satt igång med att äta lutfisk, så tillgången inte har räckt till. Det startas ständigt nya luterier. Lutfiskätarna, debutanterna alltså, blir samtidigt yngre och yngre. Portionerna växer dessutom för varje år. Ett halvt kilo var ganska normalt för fem år sedan. Nu ligger genomsnittet på 1 kg. De mest begivna sätter ledigt i sig 1,5 kg!

Det Gamle Raadhus i Oslo serverar mest lutfisk i Norge. Det är en väl insutten krog med bruna paneler, typ tysk ölstuga, med adressen Nedre Slottsgaten 1, ett kvarter från Karl Johann. Det Gamle Raadhus är för lutfiskätarna vad Peterskyrkan i Rom är för alla troende katoliker, om liknelsen tillåtes. Här ätes lutfisk och inget annat än lutfisk från mitten av oktober till julafton. Två sittningar varje dag.

De första gästerna kommer 17:30. De går direkt på lutfisken. En tallrik med lutfisk gjord på torsk, potatis, stuvade gröna ärter, brynt rökt sidfläsk i tärningar i sitt fett och två sorters senap. Öl och brännvin beställer varje gäst efter tycke och törst.

Den första tallriken brukar gästerna sätta i sig ganska raskt. De får då en till - och mer öl och brännvin om så önskas. Storätarna brukar sedan avsluta med ytterligare en tallrik! Annars är det kaffe och konjak som gäller efter andra tallriken.

Första laget får sitta till 19:30. Nya gäster kommer trekvart senare. Ritualen upprepar sig varje dag ända till jul som sagt. Det är föreningar och företag som tagit till vana att fira så här, men också många privata gäster, vänner som slår sig ihop för att gå ut och fira, och medlemmar i lutfiskklubbar som blir allt fler för varje år.

Norrmännen varierar lutfisken på flera sätt. Stuvad vitkål, kålrabbi, getost, mesost, sirap och vit sås med eller utan senap är andra populära tillbehör till lutfisken.

Dryckerna är inte alltid öl och brännvin. Det fylls ofta en god bordeaux i glasen.


Till sidans topp

Värt att veta

Lutfiskens dag
Lutfisk förr och nu
Vad varje svensk bör veta om lutfisk
Den nyttiga lutfisken
Lutfisk till jul
Lutfiskens kvalitet
Köpa lutfisk
Lutfisk i Norge
Lutfiskens museum
Allt om Lutfisk är ett samarbete mellan Lutfiskens vänner och Skärhamns Frys AB | skarhamnsfrys.se