Allt om lutfisk
Start Klassisk lutfisk Modern lutfisk Kockarnas lutfisk Vänner Kontakt Press
Värt att veta Recept Menyer En svensk middag Tillbehör

Köpa lutfisk

Lutfisk säljes i Sverige i fyra former. Kvaliteten är lika för alla fyra. Vi kan i Sverige välja mellan lutfisk med skinn och skinnfri lutfisk. Den skinnfria lutfisken är enklare både att koka och äta och ger mindre spill. Den kostar naturligtvis mer. Konsumtionen av skinnfri lutfisk ökar emellertid sakta.

Lutfisk i lösvikt

Filéerna läggs som de är i plastskynken i trälådor, som mestadels rymmer 30 kilo. Denna lutfisk är en färskvara. Rätt behandlad, förvarad i kyla, håller sig denna lutfisk en vecka. Hållbarheten kan förlängas en vecka eller mer om lutfisken förvaras i kallt vatten i kyla. Denna lutfisk är avsedd för återförsäljare och storförbrukare.

Vacuumpackade hela filéer

En eller två hela filéer med eller utan skinn vacuumpackas i plast. Denna förpackning avsedd för handeln och storhushåll börjar mer och mer ersätta lutfisk i lösvikt. Förpackningen har många fördelar. Den har bl a en hållbarhet på ca 16 veckor.

Vacuumpackade filéer i bitar

Filéer av lutfisk i bitar med eller utan skinn. Bitarna förpackas i plasttråg, ca 1 kg lutfisk i varje tråg. Luften sugs ur. Förpackningen svetsas. En färskvara som skall förvaras i kyldisk. Rätt förvarad i kyla håller sig vacuumpackad lutfisk ca 16 veckor.

Djupfryst lutfisk

Filéer av lutfisk med skinn i bitar. Bitarna djupfryses i aluminiumformar, ca 1 kg lutfisk i varje form. Rätt förvarad har djupfryst lutfisk praktiskt taget obegränsad hållbarhet.


Till sidans topp

Värt att veta

Lutfiskens dag
Lutfisk förr och nu
Vad varje svensk bör veta om lutfisk
Den nyttiga lutfisken
Lutfisk till jul
Lutfiskens kvalitet
Köpa lutfisk
Lutfisk i Norge
Lutfiskens museum
Allt om Lutfisk är ett samarbete mellan Lutfiskens vänner och Skärhamns Frys AB | skarhamnsfrys.se