Allt om lutfisk
Start Klassisk lutfisk Modern lutfisk Kockarnas lutfisk Vänner Kontakt Press
Värt att veta Recept Menyer En svensk middag Tillbehör
Leif Mannerström: Lutfisk med kaviarstuvad purjolök

Koka lutfisk

Lutfisk bör alltid ligga i vatten några timmar till 1 dygn, innan den kokas. Lutfisken får då en fastare konsistens och eventuella rester av lutvattnet försvinner. Tina alltid djupfryst lutfisk, innan den kokas:

  • 2 – 5 dygn i kylskåp eller annat kallt utrymme
  • ca 1 dygn i rumstemperatur
  • 6 – 8 timmar i kallt vatten

Häll upp vatten motsvarande ca 3 ggr volymen för lutfisken, alltså ca 3 liter vatten för ett paket djupfryst lutfisk. Byt mot nytt kallt vatten några gånger. Tinar du lutfisken i vatten, behöver du naturligtvis inte blötlägga den extra. Det är inte lika nödvändigt att blötlägga djupfryst lutfisk som färsk lutfisk.

Koka i mikro

Det bästa sättet att koka lutfisk enligt många lutfiskälskare. Vattna ur fisken på vanligt sätt. Lägg den i en rymlig form med skinnsidan ner. Salta – ni får en fastare fisk och något mindre kokutbyte, eller salta efteråt – ni får en något lösare fisk och något större kokutbyte. Täck med plastfolie eller lock. Kör 12 minuter på full effekt. Vrid gärna formen efter halva tiden. Låt värmen utjämnas.

Koka i ugn

Lägg fisken med skinnsidan ner på ett ugnssäkert fat med höga kanter eller i en emaljerad långpanna. Strö över 2 tsk salt för ca 1 kg lutfisk.Täck fatet med aluminiumfolie. Koka i 225° varm ugn 40 – 55 minuter beroende på fiskens tjocklek. Häll av vattnet som bildats.

Koka i gryta

Lägg fisken i en emaljerad eller rostfri kastrull eller gryta med skinnsidan ner. Strö över 2 tsk salt för 1 kg fisk. Sjud utan vatten under lock på svag värme 20 – 25 minuter. Häll av vattnet som bildats.

Servera lutfisk

Lutfisk skall serveras med kokt potatis. Det brukar alla vara överens om. Meningarna går sedan isär om vad lutfisken kräver för ytterligare tillbehör beroende på vana och smak. Klassiska tillbehör är som bekant

  • vit sås
  • gröna ärter
  • skirat smör
  • skånsk senapssås
  • salt
  • grovt krossad kryddpeppar
  • grovt krossad svartpeppar

Stekt bacon eller rökt fläsk i tärningar serveras ofta till lutfisk på Västkusten och i Norge. Baconstrimlorna eller fläsktärningarna strös över lutfisken och fettet serveras i en skål för sig. Lutfisk serveras också med mesost i Nordnorge.

Gröna ärter

Blötlägg 4 dl torkade gröna ärtor i 1 l vatten och 1 msk salt över natten. Slå bort blötläggningsvattnet. Koka ärtorna i 8 dl nytt vatten och 1 tsk salt. Ärtorna skall koka sakta under lock, tills de mjuknat men inte mosat sig. Det tar ca 1 timme. Avsluta med att röra ner litet smör i ärtorna. Vanligare nu för tiden är att servera färska eller djupfrysta gröna ärtor, petits pois, till lutfisken. En mycket god variant.

Skånsk senap

Krossa 1 dl senapsfrön av den svarta sorten jämnt i en mortel. Fukta med vatten till en pasta av lagom konsistens. Servera senapen i en skål för sig, så var och en kan blanda till en skånsk senapssås av önskad styrka.


Till sidans topp

Klassiska lutfiskrecept

Koka och servera klassisk lutfisk
Lutfisk 2000
Lutfisksufflé
Lutfiskpudding
Lutfiskpudding med ris
Lutfisk med nudlar
Lutfiskomelett
Allt om Lutfisk är ett samarbete mellan Lutfiskens vänner och Skärhamns Frys AB | skarhamnsfrys.se