Allt om lutfisk
Start Klassisk lutfisk Modern lutfisk Kockarnas lutfisk Vänner Kontakt Press
Moderna lutfiskmenyer Moderna lutfiskrecept

Lutfiskens Vänner presenterar:

Modern lutfiskmeny 2

Blomkålscrème med löjrom
Modern lutfisk
Ljus chokladmousse med citrussallad

Blomkålscrème med löjrom

4 portioner

2 finhackade schalottenlökar
1 msk smör
1 blomkålshuvud, 400 – 500 g
5 dl vatten
2 msk kycklingfond
1 dl grädde
2 1/2 dl mjölk
1/2 dl turkisk eller grekisk yoghurt
1 krm riven muskotnöt
1/2 krm kajennpeppar
salt
nymalen vitpeppar
4 msk löj- eller laxrom
2 msk klippt gräslök

Mjukfräs löken i smöret utan att den tar färg.

Ansa blomkålshuvudet. Dela det i små buketter. Häll dem i kastrullen. Låt fräsa med löken 1 minut. Rör hela tiden.

Häll i vattnet, fonden och grädden. Koka soppan tills blomkålen mjuknat, 15 – 20 minuter.

Mixa crèmen slät. Häll i mjölken. Koka upp. Vispa ner yoghurten, muskotnöten och kajennpepparen. Smaka av med lite salt och vitpeppar. Låt crèmen kallna.

Häll upp crèmen i fyra vida portionsglas, martiniglas. Toppa med ett ägg löj- eller laxrom. Strö hackad gräslök runt omkring ägget.



Modern lutfisk

Koka modern lutfisk: recept


Ljus chokladmousse med citrussallad

4 portioner

200 g mjölkchoklad
2 dl grädde
1/2 dl mjölk
1 grapefrukt, gärna rosa
1 apelsin
1 msk florsocker
fröna från 1/2 urskrapad vaniljstång
1/2 dl flagad mörk choklad

Hacka chokladen. Häll den i en skål. Koka upp grädden och mjölken. Häll blandningen över chokladen. Vispa samman till en slät smet. Ställ den i kylen över natten.

Skala grapefrukten och apelsinen så att den vita hinnan följer med. Skär skinnfria filéer av fruktköttet över en skål så att saften sparas. Krama ur resten av saften.

Blanda saften med florsockret och vaniljfröna. Lägg ner grape- och apelsinfiléerna i lagen. Ställ att dra 20 – 30 minuter.

Vispa den riktigt kalla moussen fluffig. Skeda eller spritsa den i vida portionsglas, martiniglas.

Toppa med de avrunna grape- och apelsinklyftorna. Strö över den mörka chokladen.


Till sidans topp

Moderna lutfiskmenyer


* Fransksvensk ansjovis- och löktartelett
* Modern lutfisk
* Ingefärsmousse

* Blomkålscrème med löjrom
* Modern lutfisk
* Ljus chokladmousse med citrussallad

* Halstrade pilgrimsmusslor på spenatbädd
* Modern lutfisk
* Fruktsallad med vaniljkräm

* Melonsallad med fårost och pumpafrön
* Modern lutfisk
* Bakade äpplen med yoghurt och honung

* Räksallad
* Modern lutfisk
* Vinterfrukt med kardemummakräm

Allt om Lutfisk är ett samarbete mellan Lutfiskens vänner och Skärhamns Frys AB | skarhamnsfrys.se