Allt om lutfisk
Start Klassisk lutfisk Modern lutfisk Kockarnas lutfisk Vänner Kontakt Press
Värt att veta Recept Menyer En svensk middag Tillbehör

Lutfiskens Vänner presenterar:

Klassisk lutfiskmeny 3

Vitlöksgratinerade musslor
Klassisk lutfisk
Apelsinmousse

Vitlöksgratinerade musslor

4 portioner

2 burkar musslor i vatten, ca 225 g
1 dl hackad persilja
1 – 2 vitlöksklyftor
2 dl vispgrädde
4 skivor vitt formbröd
2 msk riven parmesanost

Sätt ugnen på 250°. Låt den bli varm.

Låt musslorna rinna av väl. Lägg dem i en ugnssäker form.

Blanda hackad persilja och skalad, krossad vitlök i grädden. Häll den över musslorna.

Skär bort kanterna på brödskivorna. Smula sönder skivorna.

Blanda brödsmulorna med osten. Strö blandningen över musslorna.

Gratinera i mitten av ugnen tills ytan blir frasig och fått fin färg, ca 5-8 minuter.

Servera med skivade tomater.



Klassisk lutfisk

Koka och servera klassisk lutfisk: recept


Apelsinmousse

4 – 6 portioner

saft från 4 – 5 apelsiner, ca 3 dl
rivet skal från 2 apelsiner
1 dl strösocker
4 äggulor
5 gelatinblad
1 dl vispgrädde
5 äggvitor

Garnering
Chokladbitar eller grovt hackad blockchoklad.

Skölj apelsinerna. Riv det gula skalet på den grova sidan av rivjärnet. Pressa saften från apelsinerna. Blanda skal och saft med socker och äggulor i en kastrull, ej av aluminium.

Sjud blandningen på mycket svag värme. Vispa kraftigt. Krämen får inte koka. Den skär sig lätt. Sjud krämen ca 5 minuter eller tills den tjocknat. Ställ den att kallna. Blanda ner apelsinskalen i krämen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Vispa grädden och äggvitorna var för sig till hårt skum.

Krama vattnet ur gelatinbladen. Smält dem på svag värme i en kastrull.

Rör ner grädden i krämen. Tillsätt de smälta gelatinbladen i en fin stråle. Rör till sist ner äggvitorna. Blanda väl.

Häll upp krämen i portionsskålar. Låt dem stå i kylen 2 – 3 timmar. Garnera med chokladbitar eller grovt hackad blockchoklad.


Till sidans topp

Klassiska lutfiskmenyer


* Kantarelltoast
* Klassisk lutfisk
* Äppelkulor i rödvin med kanelglass

* Marinerade haricots verts
* Klassisk lutfisk
* Äppelkaka med frasigt täcke

* Vitlöksgratinerade musslor
* Klassisk lutfisk
* Apelsinmousse

* Halstrade fågelbokanapéer
* Klassisk lutfisk
* Paj med björnbär, nötter och glass

Allt om Lutfisk är ett samarbete mellan Lutfiskens vänner och Skärhamns Frys AB | skarhamnsfrys.se