Recept från Lena Dolmen, Lutfiskens Vänner på Östermalm
Lutfiskbollar med ansjovis
4 portioner
600 g lutfisk
5 ansjovisfiléer
300 - 400 g kokt pressad potatis
2 äggulor
1 knippa finklippt persilja
1/2 salt
1/4 - 1/2 tsk stött kryddpeppar
2 äggvitor
3/4 liter majs- eller rapsolja olja
Blötlägg lutfisken. Ta upp fisken. Låt den rinna av väl.
Koka lutfisken cirka 10 minuter i mikron på högsta effekt. Rensa och mosa den kokta fisken. Hacka ansjovisen.
Blanda moset med ansjovisen, gulorna och persiljan. Krydda försiktigt med saltet och den stötta kryddpepparn. Ställ kallt gärna i frysen.
Vispa vitorna till hårt skum. Vänd ner det i moset. Låt stå kallt igen.
Hetta upp oljan en kastrull. Testa oljans temperatur genom att fritera en bit vitt matbröd som snabbt skall bli gyllenbrun eller med en digitaltermometer.
Pudra först händerna med potatismjöl. Forma sedan smeten till små bollar. Lägg försiktigt ner dem i oljan några i taget. Fritera till gyllenbrun färg. Ta upp lutfiskbollarna. Låt dem rinna av på hushållspapper.
Servera bollarna som fingerfood, till en drink eller som förrätt.
Till sidans topp
|
|