Allt om lutfisk
Start Klassisk lutfisk Modern lutfisk Kockarnas lutfisk Vänner Kontakt Press
Moderna lutfiskmenyer Moderna lutfiskrecept
Lutfiskens Vänner Adorna: Lutfisk med ansjovis- och kaprissås

Koka modern lutfisk som Lutfiskens Vänner

Lutfiskens Vänner kokar sin lutfisk i portionsbitar insvepta i plastfolie. De får därmed en vackrare lutfisk med en hög smak av fisk. Bäst är att koka i micro, men det går även bra i vanlig ugn.

Koka i micro

Räkna med ett paket lutfisk till 3 personer. Helst utan skinn. Vattna ur lutfisken i ett rymligt kärl minst 12 timmar. Byt gärna vatten någon gång.

Salta lutfiskbitarna med 1 kryddmått salt på varje sida. Linda in bitarna i plastfolie. Lägg dem i en form. Har ni en hel filé, så skär den i tre skivor. Förbered dem precis som lutfiskbitarna

Baka lutfisken 5 minuter på full effekt. Låt fisken vila 2 minuter. Tag bort folien. Servera lutfisken genast.

Välj inte för tjock lutfisk att baka i micro. Helst inte tjockare än ca 4 cm. Lutfisken blir annars överkokt ytterst och rå inuti. Vill ni koka en tjock lutfisk i micro, så skär den i 4 cm breda skivor. Renskär lämpligen filén samtidigt. Baka skivorna liggande på sidan.

Tillaga i ugn

Beräkna ett paket lutfisk till 3 personer. Helst utan skinn. Vattna ur lutfisken i ett rymligt kärl minst 12 timmar. Byt gärna vatten någon gång.

Sätt ugnen på 150°. Låt den bli varm. Salta lutfiskbitarna med 1 kryddmått salt på varje sida. Svep in bitarna i plastfolie. Lägg dem på ett galler i en långpanna.

Baka dem 20 – 25 minuter i ugnen, beroende på storlek. Låt bitarna vila 3 minuter. Tag bort folien. Servera lutfisken genast.

Har ni en hel filé lutfisk på ca 1 kg så skär den i tre skivor. Laga dem precis som lutfiskbitarna.

Vill ni ha en extra elegant lutfisk, så renskär filén. Vad som blir över kokar ni för sig och serverar i sås som stuvad lutfisk. Mycket gott det också.


Till sidans topp

Koka modern lutfisk

ViktVäktarnas recept

Lutfiskakademiens recept

Recept från Lutfiskens vänner

Allt om Lutfisk är ett samarbete mellan Lutfiskens vänner och Skärhamns Frys AB | skarhamnsfrys.se