Lutfiskens Vänner presenterar: En svensk middag
Kantarellsallad
4 portioner
250 g gula kantareller eller annan svamp
1 msk smör
1 msk rapsolja
1 finhackad schalottenlök
salt
nymalen vitpeppar
2 msk finhackad persilja
1 sallatshuvud
12 körsbärstomater
2 – 3 dl krutonger
Dressing
3 msk olivolja
1 ½ msk sherryvinäger
1 msk vatten
2 msk finhackad rödlök
salt
nymalen vitpeppar
Ansa svampen. Dela stora exemplar. Låt små vara hela. Hetta upp en stekpanna. Lägg i svampen. Stek den tills vätskan kokat in. Passa noga så att svampen inte blir bränd. Tillsätt smöret och oljan. Rör ner löken. Stek tills svampen är lätt brynt. Krydda med lite salt och peppar. Vänd ner persiljan.
Ansa, skölj och slunga sallaten torr. Riv stora blad i bitar. Låt små vara hela. Fördela sallaten på fyra tallrikar. Dela tomaterna. Lägg dem runt sallaten.
Blanda samman alla ingredienserna till dressingen. Ringla den över sallaten. Lägg kantarellerna i en liten hög mitt på varje tallrik. Strö över krutongerna.

Klassisk lutfisk
Koka och servera klassisk lutfisk: recept

Strutar med lingongrädde
4 portioner
Strutar
1 ägg
½ dl ocker
½ dl vetemjöl
1 tsk smält smör
Lingongrädde
2 dl vispgrädde
½ - ¾ dl rårörd lingonsylt
Sätt ugnen på 200°. Låt den bli varm.
Blanda alla ingredienserna till strutarna till en slät smet. Bred ut den på smorda plåtar till tunna rundlar. Grädda 5–8 minuter tills kakorna fått vacker guldgul färg. Lossa och forma till strutar.
Om kakorna hårdnar sätt in dem ett ögonblick i ugnen så mjuknar de.
Vispa grädden till hårt skum. Rör försiktigt ner den rårörda lingonsylten.
Fyll strutarna med lingongrädden. Servera dem genast.
Till sidans topp
|
|