Leif Mannerström presenterar: En svensk middag
Skaldjurscoctail
4 portioner
75 g blåmusslor
100 g räkor, handskalade
8 havskräftor, skalade
1 hummer, skalad
75 g krabbkött
50 g champinjoner, skivade
100 g gurka, tärnad
1 tomat, urkärnad och tärnad
? dl dill, hackad
1 huvud gemsallad, mindre bitar
1 dl vinägrett
salt
nymalen svart peppar
Garnering
Rhode Island
citronskiva
dill
Blanda alla ingredienserna i en stor skål. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp i cocktailglas och garnera med en klick Rhode Islandsås, citronskiva och dill.

Klassisk lutfisk à la Mannerström
Räkna med ett paket lutfisk för två personer. Vattna ur lutfisken gärna två – tre nätter. Koka den på vanligt sätt i ugnen.
Jag serverar lutfisken med en litet annorlunda béchamelsås. Jag kokar den med några korn kryddpeppar, vitpeppar och svartpeppar och några kryddnejlikor. Silar sedan såsen. Monterar den med en duktig klick smör och en liten skvätt fiskspad.
Ärter hör naturligtvis också till min lutfisk. Jag väljer djupfrysta små gröna ärter, petits pois, som jag fräser i smör med hackad schalottenlök.
Helt nykokt potatis.
Alldeles innan lutfisken skall serveras steker jag lättrimmat sidfläsk och serverar till liksom också skirat smör, grovkrossad vitpeppar, kryddpeppar och svartpeppar.

Hjortronsufflé med punschgrädde
4-6 portioner
1 blad gelatin
150 g hjortronpuré
1 msk citronsaft
1 msk potatismjöl
1/4 vaniljstång
1 msk Lakka hjortronlikör
Blanda ingredienserna till en jämn smet. Koka den. Sila bort kärnorna.
75 g äggvita
35 g socker
½ msk citronsaft
Vispa till en maräng. Blanda med krämen. Fyll upp i portionsformar. Baka i ugnen ca 7-8 min. Servera genast med punschgrädde.
Till sidans topp
|
|