Lutfiskens Vänner presenterar:

Modern lutfiskmeny 4

Melonsallad med fårost och pumpafrön

4 portioner


1 klyfta vattenmelon, 3/4 – 1 kg
150 g grekisk fårost
1 dl pumpafrön eller pinjenötter
2 lime
Nymalen svartpeppar
Olivolja

Skär halva vattenmelonen i tunna klyftor med skalet kvar. Skär resten i tärningar utan skal.

Rosta pumpafröna i torr stekpanna. Skär limen i klyftor.

Lägg melonklyftorna runt halva kanten på en vacker rund skål. Häll melontärningarna i mitten. Smula över fetaosten. Strö på pumpafröna. Mal över lite svartpeppar. Ringla över olivoljan.

Garnera med limeklyftorna.


Modern lutfisk

Koka modern lutfisk: recept

Bakade äpplen med yoghurt och honung

4 portioner

4 syrliga äpplen, svenska eller Granny Smith
2 msk råsocker
2 msk smör
1 – 2 dl valnötter
2 dl turkisk eller grekisk yoghurt
3 msk flytande honung

Sätt ugnen på 175°. Låt den bli varm.

Skölj, dela och kärna ur äpplena. Lägg dem med snittytan upp på ett smort ugnssäkert fat. Strö över valnötter och socker. Klicka på smör.

Baka äpplena mitt i ugnen tills de mjuknat. Det tar 20 – 30 minuter beroende på sort. Låt äpplena svalna något.

Klicka på yoghurten. Ringla över honungen.


Till sidans topp

Moderna lutfiskmenyer

* Fransksvensk ansjovis- och löktartelett
* Modern lutfisk
* Ingefärsmousse
* Blomkålscrème med löjrom
* Modern lutfisk
* Ljus chokladmousse med citrussallad
* Halstrade pilgrimsmusslor på spenatbädd
* Modern lutfisk
* Fruktsallad med vaniljkräm
* Melonsallad med fårost och pumpafrön
* Modern lutfisk
* Bakade äpplen med yoghurt och honung
* Räksallad
* Modern lutfisk
* Vinterfrukt med kardemummakräm