Lutfiskens Vänner presenterar:
Modern lutfiskmeny 1
Fransksvensk ansjovis- och löktartelett
4 portioner
Deg
2 1/2 dl vetemjöl
100 g smör
1 msk kallt vatten
4 tartelettformar, 8 – 10 cm i diameter
Sätt ugnen på 200°. Låt den bli varm.
Hacka samman mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt
vattnet. Arbeta hastigt samman degen. Kläd formarna med degen.
Ställ dem kallt 25 minuter.
Fyllning
2 finhackade gula lökar
1 msk smör
8 ansjovisfiléer
1 dl riven ost, västerbotten eller prästost
1 ägg
1/2 dl mjölk
1/2 dl grädde
1/2 krm nymalen vitpeppar
1 krm salt
Servering
Grönsallad
Mjukfräs löken i smöret utan att den tar färg.
Låt svalna något.
Vispa samman ägget, mjölken, grädden, vitpepparen
och saltet till en jämn smet.
Fördela lök, ansjovis och ost i formarna. Häll äggblandningen
över.
Grädda längst ner i ugnen tills tarteletterna fått
fin färg, osten smält och äggstanningen stelnat,
15 – 20 minuter. Grönsallad smakar gott till.
Modern lutfisk
Koka modern lutfisk: recept
Ingefärsmousse
4 portioner
1 blad gelatin
3 dl grekisk eller turkisk yoghurt
1 dl vispgrädde
2 msk florsocker
1/2 – 1 tsk riven ingefära
2 msk socker
Rivet skal av 1 vältvättad lime
1 kartong hallon, blåbär eller jordgubbar
Mynta till garnering
Lägg gelatinbladet i kallt vatten 5 minuter. Krama ur bladet.
Smält det i lite vatten.
Rör yoghurten slät. Vispa grädden till skum. Vispa
samman yoghurten, grädden, sockret, ingefäran och det
smälta gelatinet. Häll upp blandningen i portionsglas
eller små skålar.
Ställ glasen i kylen ett par timmar eller över natten
så att moussen stelnar.
Blanda sockret med rivet limeskal.
Fördela bären över moussen. Strö över limesockret.
Garnera med mynta.
Till sidans topp
|
|