Allt om lutfisk
Start Klassisk lutfisk Modern lutfisk Kockarnas lutfisk Vänner Kontakt Press
Värt att veta Recept Menyer En svensk middag Tillbehör

Souvas på råraka med pepparrotsgrädde

4 portioner

150 g souvas, lättrökt renstek
4 potatisar, 250 g
1 gul lök
salt
nymalen vitpeppar
1 msk smör
½ msk rapsolja
1 dl crème fraiche
1 – 2 msk riven pepparrot
finklippt gräslök

Skala potatisen och löken. Riv båda på grova sidan av rivjärnet. Krydda lite salt och vitpeppar. Hetta upp smöret och oljan i en stekpanna. Klicka ut smeten i den till tunna plättar. Stek dem på båda sidor till frasig konsistens.

Rör ner pepparroten i grädden. Bred ut den på rårakorna. Toppa med rensteken. Garnera med gräslöken.



Klassisk lutfisk

Koka och servera klassisk lutfisk: recept



Hjortronkaka

4 portioner

Kaka:
3 ägg
150 g smält avsvalnat smör
100 g mald sötmandel
150 g socker, 1 ¾ dl
75 g vetemjöl, 1 ¼ dl

Fyllning:
1 ½ dl mylta eller lättsockrad hjortronsylt

Garnering:
florsocker
hjortron

Till servering:
lättvispad grädde

Sätt ugnen på 200°. Låt den bli varm. Smörj och bröa en rund sockerkaksform, 1 – 1/2 liter. Vispa äggen. Rör ner det smälta smöret, sockret och mjölet.

Bred först ut 2/3 av smeten i formen sedan myltan i ett jämnt lager. Täck med resten av degen. Grädda i nedre delen av ugnen 20 - 25 minuter.

Låt kakan svalna något. Stjälp sedan upp den. Pudra över florsockret. Garnera med några hjortron. Servera kakan ljum med iskall lättvispad grädde.

Myltan kan ersättas av annan fast sylt.


Till sidans topp

En svensk middag


* Skaldjurscocktail
* Klassisk lutfisk
* Hjortronsufflé med punschgrädde

* Kantarellsallad
* Klassisk lutfisk
* Strutar med lingongrädde

* Anjovistartar på kavring
* Klassisk lutfisk
* Glöggmandarariner

* Rödbetssallad med getost
* Klassisk lutfisk
* Äppelkaka med vaniljsås

* Souvas på råraka med pepparrotsgräddde
* Klassisk lutfisk
* Hjortronkaka

Allt om Lutfisk är ett samarbete mellan Lutfiskens vänner och Skärhamns Frys AB | skarhamnsfrys.se