Allt om lutfisk
Start Klassisk lutfisk Modern lutfisk Kockarnas lutfisk Vänner Kontakt Press
Värt att veta Recept Menyer En svensk middag Tillbehör

Ansjovistartar på kavring

4 portioner
1 burk ansjovisfiléer, 125 g
4 hårdkokta ägg
1 stor rödlök
1 tomat
1 liten kålrabbi
2 msk finhackad dill
1 msk crème fraiche
salt
nymalen svartpeppar
4 skivor kavring

Garnering:
klippt gräslök

Låt ansjovisfiléerna rinna av. Spara lite av spadet. Skala och hacka äggen och rödlöken.

Dela tomaten i kvartar. Kärna ur dem. Skär fruktköttet i små tärningar. Skala kålrabbin. Tärna den fint.

Blanda ansjovisen med äggen, rödlöken, tomaten och kålrabbin. Bind samman röran med ansjovisspad och grädden. Krydda med lite salt och peppar. Smaka av. Krydda ytterligare om så behövs.

Kantskär kavringskivorna. Lägg dem på fyra assietter. Toppa med ansjovisröran. Garnera med gräslöken.



Klassisk lutfisk

Koka och servera klassisk lutfisk: recept



Glöggmandariner

4 portioner

8 små mandariner eller clementiner
2 dl vatten
1 dl socker
½ dl konjak eller citruslikör (kan uteslutas)

Glöggrädde:
2 krm malen kanel
1 krm malda nejlikor
2 krm finstött kardemumma
1 – 2 msk outspädd svartvinbärssaft
2 dl lättvispad grädde

Skala mandarinerna.

Koka upp vattnet, sockret och konjaken. Lägg i mandarinerna. Hetta upp dem utan att koka.

Blanda kryddorna med saften. Rör ner blandningen i grädden. Låt stå kallt 30 minuter för att mogna i smak.

Servera mandarinerna fortfarande ljumma med den iskalla grädden.

Till sidans topp

En svensk middag


* Skaldjurscocktail
* Klassisk lutfisk
* Hjortronsufflé med punschgrädde

* Kantarellsallad
* Klassisk lutfisk
* Strutar med lingongrädde

* Anjovistartar på kavring
* Klassisk lutfisk
* Glöggmandarariner

* Rödbetssallad med getost
* Klassisk lutfisk
* Äppelkaka med vaniljsås

* Souvas på råraka med pepparrotsgräddde
* Klassisk lutfisk
* Hjortronkaka

2014 | Allt om Lutfisk är ett samarbete mellan Lutfiskens vänner och Skärhamns Frys AB | skarhamnsfrys.se