Allt om lutfisk
Start Klassisk lutfisk Modern lutfisk Kockarnas lutfisk Vänner Kontakt Press
Värt att veta Recept Menyer En svensk middag Tillbehör

Rödbetssallad med getost

4 portioner
8 små färska rödbetor
1 sallatshuvud
150 g getost eller fårost
olivolja
crema di balsamico
flingsalt
nymalen svartpeppar
2 – 3 msk pinjenötter

Koka rödbetorna mjuka i lättsaltat vatten. Skala dem under rinnande kallt vatten. Skär rödbetorna i kvartar.

Ansa och skölj sallaten. Slunga den torr. Riv stora blad i biter. Låt små vara hela.

Fördela först sallaten på fyra tallrikar sedan rödbetorna. Smula över osten. Ringla lite olja och crema di balsamico över alltsammans. Krydda med salt och peppar.

Rosta pinjenötterna lätt i torr het stekpanna. Strö dem på salladen.



Klassisk lutfisk

Koka och servera klassisk lutfisk: recept



Äppelkaka med vaniljsås

4 portioner

8 – 10 äpplen
pressad saft av 1 citron
1 1/4 dl ströbröd
1 dl socker
50 g smör

Vaniljsås:
1 vaniljstång
2 dl mjölk
3 äggulor
½ dl socker
1 dl uppvispad grädde

Sätt ugnen på 200°. Låt den bli varm.

Skala och skär äpplena i klyftor. Packa dem tätt i en smord ugnssäker form. Droppa över citronsaften. Blanda ströbrödet och sockret. Fördela blandningen jämnt över äpplena. Hyvla över smöret.

Sätt in formen mitt i ugnen. Grädda tills kakan fått vacker färg och äpplena mjuknat, 20 – 25 minuter. Dela vaniljstången på längden. Skrapa ur fröna. Lägg dem och stången i en kastrull. Häll på mjölken. Låt koka upp. Dra kastrullen från värmen.

Vispa äggulorna och sockret pösigt. Häll vaniljmjölken över. Vispa slätt. Häll blandningen i den rengjorda kastrullen. Hetta upp såsen under omrörning tills den tjocknar. Den skall inte koka.

Sila såsen. Kyl den snabbt. Vänd ner grädden.

Servera äppelkakan gärna ljum med den iskalla såsen.


Till sidans topp

En svensk middag


* Skaldjurscocktail
* Klassisk lutfisk
* Hjortronsufflé med punschgrädde

* Kantarellsallad
* Klassisk lutfisk
* Strutar med lingongrädde

* Anjovistartar på kavring
* Klassisk lutfisk
* Glöggmandarariner

* Rödbetssallad med getost
* Klassisk lutfisk
* Äppelkaka med vaniljsås

* Souvas på råraka med pepparrotsgräddde
* Klassisk lutfisk
* Hjortronkaka

2014 | Allt om Lutfisk är ett samarbete mellan Lutfiskens vänner och Skärhamns Frys AB | skarhamnsfrys.se