Östergötlands LutfiskakademiLutfisk med jordärtskockor, limesås och friterad ansjovis4 portioner1 kg skinnfri urvattnad lutfisk600 g skalade jordärtskockor 1 2 msk farinsocker 1 2 msk äppelcidervinäger 1 msk smör Salt Nymalen vitpeppar Limesås5 dl kycklingbuljongRivet skal och pressad saft av 2 limefrukter 3 – 4 msk vit maizenaredning 1 dl grädde Salt nymalen peppar Friterad ansjovisOlja till fritering1 dl lättöl 1 dl vetemjöl 1 äggula 8 avrunna ansjovisfiléer 2 dl plockad bladpersilja Koka fisken enligt anvisningen på paketet.Skala och dela jordärtskockorna i ganska stora klyftor. Stek dem i smöret på medelstark värme i 5 minuter. Strö över farinsockret. Stek ytterligare 1 - 2 minuter. Häll över äppelcidervinägern. Låt den koka in. Krydda med salt och peppar. Håll varmt. Koka ihop kycklingbuljongen och grädden. Red med maizenaredningen. Rör i limeskalet och saften. Sjud upp såsen. Krydda med salt och peppar. Hetta upp oljan. Blanda ölet med vetemjölet och äggulan till en tjock smet. Doppa ansjovisfiléerna i smeten. Fritera dem tills de är gyllenbruna. Det tar cirka 2 minuter. Låt rinna av på hushållspapper. Fritera persiljan. Fördela jordärtskockorna på fyra varma tallrikar. Toppa med lutfisken. Ringla över såsen. Garnera med ansjovis och persilja. Till sidans topp |