Allt om lutfisk
Start Klassisk lutfisk Modern lutfisk Kockarnas lutfisk Vänner Kontakt Press
Värt att veta Recept Menyer En svensk middag Tillbehör

Drycker

Drycker till lufisk

Lutfiskens Vänner har prövat och enat sig om drycker värda att rekommendera till lutfisk. Mumma är ett utmärkt val till lutfisken på julbordet. Prova rött vin eller Sauternes till lutfisk vid någon annan av senhöstens eller vinterns festmåltider.

Rött vin

Helst en bordeaux eller ett lätt, fruktigt vin typ Beaujolais. Det är viktigt är att vinet har en framträdande fruktsyra. Unga viner är därför att föredra. Äldre, rundare och litet plattare rödviner får lätt en metallisk bismak. Detsamma gäller om vinet är allt för fylligt eller har markerad fatkaraktär.

Välj alltså ett ungt medelfylligt, fruktigt rödvin som kan serveras en bit under rumstemperatur, vid högst 16°.

Sauternes

En relativt ung Sauternes, 4 – 10 år gammal, beroende på kvalitetsnivå. Vinet skall ha fräsch syra, bibehållen frukt och en god portion ädel sötma.

När vinet blir äldre, får det en annan karaktär, en lite bränd karamellig bruléton. Det ackompanjerar då inte den lutade fisken fulländat.

Mumma

Njut mumma till julaftonens lutfisk. Mumma finns i många varianter och är en utmärkt dryck till lutfisk.

Farfars mumma

Blanda 1 flaska porter med 2 flaskor öl, 1 flaska julöl och 1 flaska sockerdricka plus 5 cl söt madeira.

Julmumma

Blanda 1/2 tsk stött kardemumma med 5 cl söt madeira. Låt dra en stund. Slå i 2 julöl, 2 porter och 1 sockerdricka. Rör om och servera.

Söderveds mumma

Vispa samman 1 kryddmått finmalen kardemumma med 4 cl gin, 6 cl rött portvin och 2 msk socker. Slå i 1 porter och 1 sockerdricka. Rör om och servera.

Snabbmumma

Blanda 2 delar julöl med 1 del julmust. Smaksätt om så önskas med litet finmalen kardemumma och Sercial, halvtorr madeira, eller Málaga.


Till sidans topp

Drycker

Såser

Desserter

Allt om Lutfisk är ett samarbete mellan Lutfiskens vänner och Skärhamns Frys AB | skarhamnsfrys.se