Citron och örtbakad lutfisk med kräft- och sparrisrisotto och sparrisskum

4 portioner


1 kg urvattnad lutfisk
1 citron, rivet skal och saft
1 klyfta vitlök
Persilja
1 dl rapsolja

Stycka fisken i 4 fina bitar. Salta. Vira in bitarna i plastfolie. Lägg dem på ett fat i micron. Baka på full effekt ca 5 minuter.

Hacka vitlök och persilja. Blanda med rapsolja. Svetta lite i en kastrull på spisen. Häll i citronsaft och det rivna skalet. Tag bort folien. Ringla olja över fisken lagd på ett ugnssäkert fat. Baka i ugnen på 200° i 5 minuter.

Risotto

6 dl grönsaksbuljong
3 dl vitt vin
3 dl avorioris
2 stora schalottenlökar
Olja och smör
3 msk färskost
5 små salladslökar
10 gröna sparrisar
200 g kräftstjärtar

Koka ihop vinet till 2/3 återstår. Koka upp buljongen. Blanda den med vinet. Fräs schalottenlök och riset någon minut i lite olja och smör. Häll i buljong vartefter tills riset absorberat vätskan. Rör hela tiden på medelstark värme. När riset är klart skall kornen fortfarande ha en liten kärna i mitten.

Skala sparrisen. Spar skalet till skummet. Förväll sparrisen någon minut i kokande vatten. Bevara 8 sparrisar hela. Hacka de resterande. Blanda i risotton tillsammans med färskosten, salladslöken och kräftstjärtarna. Salta och peppra.

Sparrisskum

4 gröna sparrisar + skal
1 stor schalottenlök
2 dl grönsaksbuljong
1 dl grädde
1 dl mjölk

Hacka lök och sparris. Fräs i lite olja och smör. Slå på buljong och grädde. Koka ihop. Mixa. Salta och peppra om så önskas. Sila. Häll i mjölken. Mixa med stavmixer strax före servering.


Till sidans topp

Team Milkos lutfisk

Vitlöksdoftande pocherad lutfisk
Saltbakad lutfisk med kalvsky
Parmalindad lutfisk på ljummen bulgursallad
Kavring- och havrepanerade lutfiskfärsbiffar
Lutfisk med vårens bönor och grönsaker
Lutfiskvårrulle med baconnubb
Lutfisktartar med löjrom och brödflarn
Dinkelströstekt lutfisk med varm tomatsallad
Grillad lutfisk med ärtsallad och krämig chililime/lingonyoghurt
Foliegrillad lutfisk med pepparrotstzatziki
Lutfisk på grovt bröd med örtpolentaburgare
Citron och örtbakad lutfisk med kräft och sparrisrisotto