Citron och örtbakad lutfisk med kräft- och sparrisrisotto och sparrisskum4 portioner1 kg urvattnad lutfisk 1 citron, rivet skal och saft 1 klyfta vitlök Persilja 1 dl rapsolja Stycka fisken i 4 fina bitar. Salta. Vira in bitarna i plastfolie. Lägg dem på ett fat i micron. Baka på full effekt ca 5 minuter. Hacka vitlök och persilja. Blanda med rapsolja. Svetta lite i en kastrull på spisen. Häll i citronsaft och det rivna skalet. Tag bort folien. Ringla olja över fisken lagd på ett ugnssäkert fat. Baka i ugnen på 200° i 5 minuter. Risotto6 dl grönsaksbuljong3 dl vitt vin 3 dl avorioris 2 stora schalottenlökar Olja och smör 3 msk färskost 5 små salladslökar 10 gröna sparrisar 200 g kräftstjärtar Koka ihop vinet till 2/3 återstår. Koka upp buljongen. Blanda den med vinet. Fräs schalottenlök och riset någon minut i lite olja och smör. Häll i buljong vartefter tills riset absorberat vätskan. Rör hela tiden på medelstark värme. När riset är klart skall kornen fortfarande ha en liten kärna i mitten. Skala sparrisen. Spar skalet till skummet. Förväll sparrisen någon minut i kokande vatten. Bevara 8 sparrisar hela. Hacka de resterande. Blanda i risotton tillsammans med färskosten, salladslöken och kräftstjärtarna. Salta och peppra. Sparrisskum4 gröna sparrisar + skal1 stor schalottenlök 2 dl grönsaksbuljong 1 dl grädde 1 dl mjölk Hacka lök och sparris. Fräs i lite olja och smör. Slå på buljong och grädde. Koka ihop. Mixa. Salta och peppra om så önskas. Sila. Häll i mjölken. Mixa med stavmixer strax före servering. Till sidans topp |