Vitlöksdoftande pocherad lutfisk med grönärtssås och salsa verde med gratinerat grovt grekiskt lantbröd4 portioner4 portionsbitar urvattnad lutfisk, ca 250 g 2 vitlöksklyftor 1 msk salt Finhackad schalottenlök 7 dl grönsaksbuljong 2 dl torrt vitt vin 500 g gröna ärtor 1 dl matlagningsgrädde 1 msk smör Salt, cayennepeppar Grekiskt grovt lantbröd Gräslök Persilja 1/2 vitlöksklyfta 2 msk kapris 2 sardeller i olja 1 msk citronsaft + 1 tsk raspat citronskal Vitpeppar Vattna ur lutfisken några timmar, gärna över natten. Skär den i portionsbitar. Finhacka vitlöken. Blanda med saltet. Gnid in lutfiskbitarna med vitlökssaltet. Vira in dem i plastfolie. Koka dem 6 minuter i micron på hög effekt. Låt vila 2 minuter före servering. Svetta schalottenlöken med smöret i en kastrull. Häll i vinet. Koka ihop till hälften. Häll på buljongen. Sjud 20 minuter. Häll i ärtorna. Sjud 5 minuter till. Mixa med grädden till en slät sås. Smaka av med salt och vitpeppar. Mixa gräslök, persilja, vitlök, kapris, sardeller och citronsaft. Smaksätt med citronraspet. Ställ att mogna i kylen i 20 minuter. Kantskär brödet. Bred salsa verde på skivorna. Rosta dem i ugnen på 200° i 5 minuter. Garnera gärna med kaprisbär. Till sidans topp |