Vitlöksdoftande pocherad lutfisk med grönärtssås och salsa verde med gratinerat grovt grekiskt lantbröd

4 portioner


4 portionsbitar urvattnad lutfisk, ca 250 g
2 vitlöksklyftor
1 msk salt

Finhackad schalottenlök
7 dl grönsaksbuljong
2 dl torrt vitt vin
500 g gröna ärtor
1 dl matlagningsgrädde
1 msk smör
Salt, cayennepeppar

Grekiskt grovt lantbröd
Gräslök
Persilja
1/2 vitlöksklyfta
2 msk kapris
2 sardeller i olja
1 msk citronsaft + 1 tsk raspat citronskal
Vitpeppar

Vattna ur lutfisken några timmar, gärna över natten. Skär den i portionsbitar. Finhacka vitlöken. Blanda med saltet. Gnid in lutfiskbitarna med vitlökssaltet. Vira in dem i plastfolie. Koka dem 6 minuter i micron på hög effekt. Låt vila 2 minuter före servering.

Svetta schalottenlöken med smöret i en kastrull. Häll i vinet. Koka ihop till hälften. Häll på buljongen. Sjud 20 minuter. Häll i ärtorna. Sjud 5 minuter till. Mixa med grädden till en slät sås. Smaka av med salt och vitpeppar.

Mixa gräslök, persilja, vitlök, kapris, sardeller och citronsaft. Smaksätt med citronraspet. Ställ att mogna i kylen i 20 minuter. Kantskär brödet. Bred salsa verde på skivorna. Rosta dem i ugnen på 200° i 5 minuter.

Garnera gärna med kaprisbär.


Till sidans topp

Team Milkos lutfisk

Vitlöksdoftande pocherad lutfisk
Saltbakad lutfisk med kalvsky
Parmalindad lutfisk på ljummen bulgursallad
Kavring- och havrepanerade lutfiskfärsbiffar
Lutfisk med vårens bönor och grönsaker
Lutfiskvårrulle med baconnubb
Lutfisktartar med löjrom och brödflarn
Dinkelströstekt lutfisk med varm tomatsallad
Grillad lutfisk med ärtsallad och krämig chililime/lingonyoghurt
Foliegrillad lutfisk med pepparrotstzatziki
Lutfisk på grovt bröd med örtpolentaburgare
Citron och örtbakad lutfisk med kräft och sparrisrisotto