Allt om lutfisk
Start Klassisk lutfisk Modern lutfisk Kockarnas lutfisk Vänner Kontakt Press
Värt att veta Recept Menyer En svensk middag Tillbehör

Årets lutfisk räcker åt alla

Lutfisk kommer att finnas i tillräckliga mängder för Sveriges behov under den säsong som ligger framför oss, berättar lutfiskproducenterna på Skärhamns Frys.

Beredningen av lutfisk pågår för fullt. Isländska och norska fiskare har under våren fått stabila fångster av långa, råvaran till svensk lutfisk, på de vanliga fångstplatserna vid Island, norr och väster om Shetlandsöarna och runt Färöarna.

Kvaliteten på årets lutfisk uppges vara hög. Fisket av långa, som skall beredas till svensk lutfisk, sker numera med moderna båtar, väl rustade att ta hand om och behandla fisken på bästa sätt. Det betyder att bara den sist fångade långan torkas för den svenska marknaden, den fryses aldrig.

Torkningen av långan i Norge eller Sverige är dessutom inte längre beroende av vädret. All fisk torkas inomhus, en metod som ger ett garanterat bra resultat oavsett väder och vind.

Till sidans topp

Värt att veta


Årets lutfisk

Lutfiskens dag

Lutfisk förr och nu

Vad varje svensk bör veta om lutfisk

Den nyttiga lutfisken

Lutfisk till jul

Lutfiskens kvalitet

Köpa lutfisk

Lutfisk i Norge

Lutfiskens museum

2014 | Allt om Lutfisk är ett samarbete mellan Lutfiskens vänner och Skärhamns Frys AB | skarhamnsfrys.se